Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Инсулинските трошоци се зголемија за една деценија

Трошоците за инсулин за Американците со дијабетес се зголемија трипати во последните десет години, според новиот истражувачки труд објавен во JAMA.

Дијабетес е болест во која телото не може да произведува или да користи инсулин - хормон кој ја претвора гликозата или шеќерот од храна во енергија за клетките. Дијабетесот без третман на крајот доведува до сериозни оштетувања на органи, вклучувајќи ги и очите и бубрезите.

Трошоците за инсулин значително се зголемија, додека трошењето на други лекови кои го контролираат нивото на шеќер во крвта не се зголемило, велат истражувачите на Универзитетот во Мичиген и Универзитетот во Мелбурн во Австралија.

Подемот беше толку брз што, почнувајќи од 2010 година, тие трошат на инсулин на едно лице повеќе отколку на една личност на сите други лекови за дијабетес во комбинација.

Во нивната работа, авторите покажуваат дека по пациент трошоците за инсулин се зголемиле од 231 долари годишно во 2002 година на 736 долари годишно во 2013 година, додека цената на инсулин од милион долари се зголемила од 4,34 до 12,92 долари. Вредностите се стандардизирани во однос на доларот за 2013 година.

Во текот на истиот период, во просек, количеството на инсулин што го користи пациентот годишно се зголемува од 171 ml до 206 ml, а докторите пропишуваат повисоки дози. Авторите предлагаат две причини за ова: еден е прекумерна тежина и дебели пациенти, а другиот е промена во националните упатства за поагресивен третман на висок шеќер во крвта.

За сите други лекови за намалување на шеќерот во крвта, трошоците паднаа од 600 долари во 2002 година на 502 долари во 2013 година.

Авторите забележуваат дека цената на инсулинот веројатно нема да падне како одговор на конкуренцијата од генериката, бидејќи е цврсто регулирана.

За нивната анализа, тимот користеше податоци за здравствена заштита и трошоци за 2002-2013 година.

Податоците опфаќаат 28.000 лица на возраст од 60 години кои добиле различни третмани за дијабетес во текот на 11-годишен период.

Коавторот, д-р Вилијам Херман, рече дека зголемувањето на инсулинот чини повеќе од три пати е алармантно, што значи дека на некои пациенти им е забранет пристап до лекување што спаси живот.

Авторите сугерираат дека е време да се направи уште еден поглед и да се разгледа терапевтската и економската ефикасност на не-инсулински третман на дијабетес.

Во моментов, истражувачите продолжуваат да работат напорно за да најдат начини за подобрување на третманот со дијабетес, така што пациентите можат да ги спречат секојдневните инјекции на инсулин.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .