Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Блокирањето клучен протеин ја зголемува способноста на телото да се исчисти од хронични инфекции.

Научниците во една од новите студии докажаа дека привременото блокирање на протеините како IFN-1 игра клучна улога во имунолошкиот одговор на ефектите од вирусни инфекции, што придонесува за само-прочистување на телото од нивните хронични ефекти. Резултатите од студијата се објавени во списанието Science, додека сегашното откритие ни овозможува да ја разгледаме можноста за идентификување на нови пристапи за третман на перзистентни инфекции како хепатит Ц и ХИВ.

Истражувачкиот тим го проучувал првиот тип на интерферони (IFN-1) - протеини кои се секретираат од клетките кога реагираат на изложеност на патогени и им овозможуваат на клетките да комуницираат едни со други, со што се формира имунолошки одговор кој ја спречува инфекцијата. Постојаното сигнализирање на IFN-1, исто така, служи како карактеристичен показател за присуството и карактеристиките на хроничните болести, вклучувајќи ја и нивната прогресија, што е особено забележано кај ХИВ .

"Кога клетките се соочуваат со вируси, тие произведуваат интерферони од првиот тип, кои обезбедуваат соодветна заштита на имунолошкиот систем со специфичен сет на специфични аларми, преку кои информациите за тоа достигнуваат околните клетки", објаснува лидерот на групата Дејвид Брукс, вонреден професор по микробиологија , имунологија и молекуларна генетика, Универзитет во Калифорнија. "Интерферонот од првиот тип, како часовник на кулата, известува за вознемиреност кога мародерите се обидуваат да го нападнат замокот".

За долго време, научниците сметаат дека IFN-1 е корисен протеин, бидејќи се користи за стимулирање на антивирусен имунитет и обезбедува одредена помош во контролирањето на акутната инфекција. Врз основа на нивното размислување, блокирањето на активноста на IFN-1 ќе овозможи контрола на инфекцијата преку имунолошкиот систем. Од друга страна, долгорочното сигнализирање на IFN-1 е поврзано со голем број на многу други хронични проблеми на имунолошкиот систем. Истражувачкиот тим е заинтересиран за тоа дали патеката за сигнализација за соодветно закрепнување што е потребна за борба против хроничната инфекција е пречка.

За да ја тестираат оваа теорија, Брукс и неговите колеги инјектирале глувци со хронична вирусна инфекција, антитела кои привремено го блокирале IFN-1. На нивно изненадување, беше откриено дека кога дејството на IFN-1 беше прекинато, имунолошкиот систем на телото продолжи со активна борба против вирусот.

Зачудувачка карактеристика од ваков вид, која станува релевантна во однос на позадината на ваквата "одмена", е дека многу други имунолошки проблеми кои се јавуваат како резултат на хронична инфекција, како што е зголемување на нивото на протеини кои придонесуваат за супресија на имунолошкиот одговор, стануваат реверзибилни. континуирана активација на имунолошкиот систем, како и повреда на лимфните ткива. Резултатите од тековната студија се малку спротивни на заклучоците кои произлегоа од претходните студии на ИФН-1, во кои, особено, беше утврдено дека елиминацијата на активноста на IFN-1 кај глувците доведува до сериозноста на инфекцијата и нејзиниот животен век телото.

Како што признава Брукс, она што беше забележано од него и неговата група изгледа сосема нелогично. "Ние бевме критични во врска со можноста за контрола на инфекцијата, очекувајќи загуби од имунолошкиот систем кога се бореле со инфекции кога го блокираа IFN-1. Во меѓувреме, се покажа дека привремената пауза во сигнализацијата на IFN-1 води, напротив, на подобрување на функционирањето на имунолошкиот систем во оваа борба. Поради оваа причина нашата следната задача ќе биде да се утврди како оваа функција може да се користи за терапевтски цели, односно за лекување луѓе. "

Како што истакнува еден од учесниците во истражувачката група, постои сомневање дека престанокот на активноста на IFN-1 всушност може да се направи по аналогија со командата Refresh која ја користиме кога работиме со компјутер. Соодветно на тоа, му дава на имунолошкиот систем извесно време да ја репрограмира својата работа, по што - за контрола на инфекцијата.

Така, откривањето на овој механизам го одредува потенцијалот за последователен развој на нови методи во третманот на ХИВ и хепатит Ц во согласност со неговите принципи. Во блиска иднина, тимот има за цел да идентификува мерки кои помагаат да се задржи контролата врз IFN-1, истовремено блокирајќи ги негативните ефекти кои имаат врз хроничните болести во својата активност против имуниот систем.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .