Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Лекувањето на депресијата може да го намали ризикот од срцеви заболувања.

Кардиоваскуларните болести и депресијата се сериозни и вообичаени состојби. Има сè поголем доказ дека тие се поврзани. Се покажа дека депресијата ја зголемува веројатноста за развој на срцеви заболувања подоцна во животот. Нова студија изгледа длабоко во овие интерконекции.

Се проценува дека 6,7% од возрасните Американци страдале од една или повеќе депресивни епизоди во 2014 година. Покрај тоа, една на четири смртни случаи во САД се припишува на некоја форма на срцеви заболувања.

По срцев удар или срцев удар , некои луѓе кои никогаш немале проблеми со депресија може да бидат засегнати од него. Спротивно на тоа, луѓето кои страдаат од депресија имаат поголема веројатност да развијат проблеми со срцето подоцна во животот.

Една нова студија од Центарот за срце во Солт Лејк Сити, Јута, понатаму ја истражува оваа врска.

Истражувачот Хајди Меј сакаше да истражи како третманот со депресија го намалува ризикот од развој на кардиоваскуларни болести.

За да ги постигнат своите цели, научниците ги анализирале податоците од Регистарот за здравствена заштита на депресија, кој содржи информации за повеќе од 100.000 пациенти. Овие основни информации се покажаа како суштински за успехот на студијата.

Од базата на податоци, тимот користеше податоци од 7550 пациенти кои завршиле најмалку два прашалника за депресија над 2 години. Потоа, субјектите беа поделени во четири групи, кои: никогаш не означија депресија, повеќе не беа потиснати, останаа депресивни и паднаа во депресија.

Резултатите покажаа дека луѓето кои повеќе не биле депресирани имале слични стапки на кардиоваскуларни болести, како оние кои никогаш не биле депресивни (4,6% и 4,8%, соодветно). Сепак, во групата на луѓе кои биле депресирани за време на студијата или останале депресивни, стапката на срцеви болести била повисока (6% и 6,4%, соодветно).

Со други зборови, лекувањето на депресијата резултира со намалување на кардиоваскуларниот ризик, што е приближно еднакво на оние кои немале депресија.

Истражувањата покажуваат дека брз, ефикасен третман за депресија се чини дека го намалува ризикот од лошо здравје на срцето.

Резултатите се презентирани на научната сесија на Американскиот колеџ за кардиологија.

Научниците се надеваат дека ќе продолжат истражувањата во оваа област. Резултатите од оваа студија се индикативни, но ќе бидат потребни целосни клинички испитувања за понатамошно испитување на односот помеѓу депресијата и срцевите заболувања.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .