Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Високо протеинска исхрана може да ги објасни анатомските карактеристики на неандерталците

Исхраната може да игра клучна улога во човечката еволуција, според една нова студија, во која истражувачите сугерираат дека нашите древни предци Неандерталците морале да се прилагодат на диета со висока протеини, што довело до развој на поширок граден кош и поголема карлица луѓе

Се верува дека Неандерталците живееле во леденото доба во Европа, коегзистирало заедно со разумен човек - Homo sapiens, пред околу 40 илјади години.

Од аспект на изгледот, неандерталците биле многу слични на Homo sapiens, со два типа дури и сосредоточени. Сепак, забележани се некои забележителни разлики. Тие биле пониски и посуштини, неандерталците имале пошироки гради и биле поголеми од карлицата на современите предци.

Во американскиот весник за физичка антропологија, истражувачите од Универзитетот во Тел Авив (ТАУ) во Израел сугерираат дека промената во исхраната за време на многу студени периоди придонела за такви разлики.

Во претходната студија, научниците забележаа дека кога станува збор за конвертирање на протеините во енергија, луѓето имаат ограничена способност. Протеините сочинуваат само 30% од човечката исхрана. Така, Homo sapiens ја зголемува потрошувачката на масти и јаглехидрати за да ја задоволи потребата од храна.

Сепак, тие претпоставуваат дека неандерталците биле принудени да јадат високо-протеински јадења поради недостаток на достапни јаглехидрати за време на глацијалните зими.

Користејќи исхрана, истражувачите проценуваа дека околу 74-85% од калориите потрошени од Неандерталците доаѓаат од животинска маст за време на студените магии.

За време на грубите зими на леденото доба, јаглехидратите беа ретки и маснотијата беше ограничена. Во исто време имаше голем број на игра.

Оваа ситуација предизвикала еволутивна адаптација на високо-протеински исхрана: зголемување на црниот дроб, проширување на бубрежниот систем и морфолошки манифестации што соодветствуваат на ова. Сите тие придонеле за еволутивните процеси на неандерталците.

Црниот дроб е орган кој ги претвора протеините во енергија. Зголемувањето на метаболизмот предизвикано од високо протеинска исхрана го зголеми товарот на мочниот меур и бубрезите за да се отстрани токсичната уреа, што може да доведе до нивно ширење.

Резултатите го отвори патот за идните истражувања за да дознаат зошто неандерталците изумреле.

Тие забележуваат дека нивното истребување се случило истовремено со доаѓањето на гигантските животни во Европа.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .