Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Љубовта за спортот е поставена пред раѓањето

Некои луѓе многу го сакаат спортот, други треба да се сила, покажувајќи голема волја.

Една нова студија за глувци сугерира дека нашето искуство во матката влијае на нашата физичка активност во постнаталниот период на живот. Потомството на бремени глувци, кои биле физички активни за време на бременоста, се појавувало во зголемената активност на потомството во текот на нивниот живот.

Една студија предводена од професорот Роберт Вотерленд од Детската болница во Тексас, објавена во The FASEB Journal.

Истражувајќи ја епидемијата на дебелина која се јавува во САД, научниците наоѓаат начини да ги поттикнат луѓето да ги држат физички активни; овој фактор има важни импликации за јавното здравје.

Во САД во моментов, повеќе од една третина од возрасната популација е дебела. Меѓу децата и адолесцентите од 2 до 19 години, 17% се дебели, изложуваат на ризик од срцеви заболувања, мозочен удар , тип 2 дијабетес и одредени видови на рак.

Претходните студии покажаа дека бремените жени кои се физички активни имаат поголема веројатност да раѓаат физички активни деца кои ќе сакаат да вежбаат. Овие резултати, сепак, може да бидат поврзани со влијанието на мајките врз децата по раѓањето. Покрај тоа, мајките може да имаат генетска предиспозиција за висока физичка активност и да им го пренесат на децата.

За да ги спроведат своите истражувања, научниците користеле женски глувци, биле поделени во две одделни групи. Една група имала пристап до погонските тркала пред и за време на бременоста, а другата група немала пристап.

Истражувачите забележале дека глувците од првата група траеле од 10 до 3 км дневно, во зависност од прогресијата на бременоста.

Резултатите покажале дека глувците родени од мајки кои биле физички активни за време на бременоста биле 50% поактивни во споредба со потомството на мајките од втората група. Таквата физичка активност продолжила подоцна во зрелоста.

Резултатите нудат многу позитивен сигнал. Ако бремените жени знаат дека вежбата е добра не само за нив, туку може да им понуди доживотни придобивки за нивните деца, тогаш тие ќе бидат повеќе мотивирани да се движат повеќе.

Иако студијата беше спроведена кај глувци, неколку човечки студии објавија дека резултатите се во согласност со тековните.

Резултатите јасно покажуваат дека животната средина може да игра важна улога во развојот на фетусот.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .