Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Што навистина значи "добрата смрт"?

Иако многу луѓе се одвраќаат од реализацијата на неизбежноста на смртта, повеќето се согласуваат дека би сакале добро да умрат. Новиот преглед на постоечката литература, објавен во Американскиот весник на геријатриска психијатрија, се прашува што навистина прави "добра смрт".

Умираат луѓе се опишуваат во детали во популарната литература, но научната литература за ова прашање е многу поретка.

Но, кога ќе дојде крајот, што е општ консензус? Што ја прави умирање и претстојната загуба добра смрт?

Некои веруваат дека американската култура и западната култура како целина се повеќе се плашат од смрт.

Во остар контраст со вековниот рецепт, кога гледањето на трупот е вообичаено, во денешно време луѓето надвор од релевантните индустрии ретко гледаат трупови. Затоа, помалку е веројатно дека смртта ќе се дискутира и разгледува.

Во установите за палијативна нега, овие теми почесто се дискутираат. Но, да се излезе со уредна дефиниција на "добрата смрт", која е погодна за сите гледни точки, е тешка задача. Во исто време има многу малку студии кои можат да поддржат таква тема.

Некои организации се обиделе да ги сумираат принципите на добро умирање. Според извештајот на Институтот за медицина, добрата смрт е ослободена од превентивна тага и страдање за пациентот, семејството и старателите. Во суштина, со општа согласност на пациентот и желбите на семејството, кои се конзистентни со клинички, културни и етички стандарди.

Тим од истражувачи на Универзитетот во Калифорнија за стареење на стареењето ја разгледа постоечката литература за да открие каква е добрата смрт.

Испитани се податоци од пациенти, членови на семејството и даватели на здравствена заштита. За првпат овие три групи беа споредувани и контрастирани на овој начин.

Луѓето не сакаат да зборуваат за ова во детали, но мораме. Важно е да зборувате искрено и транспарентно за каква смрт ќе го преферира секој од нас.

Во сите три групи на студиски категории се сметаше дека е најважно да се земат предвид преференциите на лицето што умира (94%), безболноста (81%) и емоционалната благосостојба (64%).

Меѓутоа, некои несогласувања меѓу групите доведоа до вистината. На пример, духовноста и религиозноста се сметаа за поважни, од самите пациенти, отколку од членовите на семејството - 65% во споредба со 50%, соодветно.

Ние често ја гледаме разликата помеѓу она што е вредно за пациентите, членовите на семејството и здравствените работници.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .