Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Зошто едно дете буквално може да биде дрога

Дали вашата тетка, за радост, некогаш се обиде да го прикријат образот или да го притисне лицето со вашите раце? Излегува дека постои научно оправдување.

Понекогаш луѓето доживуваат толку многу емоции од емоциите што реагираат на спротивен начин што може да се очекува, според една студија на Универзитетот Јеил, објавена во публикацијата Психолошка наука.

Кога некој гледа нешто шармантно и реагира на неа во агресивна форма, тоа се нарекува "диморфски израз". Чувството на агресија може да се припише на луѓе кои не можат да го контролираат интензитетот на нивната реакција кога ќе видат нешто многу пријатно.

Истражувачот Ориана Арагон објасни дека ова е предизвикано од присуството на навистина силно чувство на желба да се грижи.

За да се разбере ова, истражувачите спровеле онлајн анкета на 390 жени и 289 мажи. Научниците ги презентираа учесниците фотографии од деца, од бебиња до тинејџери. Студијата покажа дека учесниците имале поголем емотивен одговор на сликата за мали деца. Но, тие исто така покажаа поагресивна реакција кон нив.

Овие карактеристики се често поврзани со бебиња, како подуени образи и големи очи. Сè (вклучувајќи го и неживиот објект) што луѓето го поврзуваат со "образите" може да предизвика емотивен одговор.

Студијата од 2013 година се обиде да објасни зошто луѓето мислат дека новороденчињата мирисаат толку добро.

Истражувачите земаа пижами кои новороденчињата носеа неколку недели и им ги дадоа на две групи на предмети: мајки и жени кои не се породија. Кога жените ги шмркаа пижами, истражувачите го скенираа својот мозок.

Тие откриле дека сите жени имале силна реакција во делот на мозокот поврзан со награда и задоволство.

Кога резултатите беа објавени во медиумите, тие се појави под наслови: "Студијата објаснува зошто мајките се повикани да ги јадат своите новороденчиња".

Ова не е токму она што го покажа студијата, но сите вистински, мирисот на новороденче ја активира истата област на мозокот што се врти кога правиш нешто што ви се допаѓа, како што се јаде храна или дрога.

Ако родителите не се грижат за своите деца, човештвото нема да стане доста брзо.

Оваа еволутивна адаптација се појавила со цел жените да ја почувствуваат желбата да се грижат за своите деца: мирисот на детето еволуирал со цел да го ревитализира и да го зголеми интересот на родителот, мајчините инстинкти и наклонетост, а мозокот еволуирал на таков начин што го покажал како исклучително корисен.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .