Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Пренатална генетско тестирање: Што треба да знаат жените и докторите

Кога планирате семејство, постојат многу фактори кои играат голема улога во тоа кога двојката е подготвена да има бебе. Едно прашање кое често се занемарува е генетскиот ризик од болест и транзицијата на генетска болест кај вашето дете.

Според Центрите за контрола на болести и превенција (CDC), конгениталните малформации предизвикани од генетски нарушувања влијаат на 1 од секои 33 деца родени во САД (3%) секоја година и се водечка причина за смрт на деца.

Тековните напредни технологии за тестирање на генот им овозможуваат на жените и нивните партнери да дознаат дали се носители на една од стотиците генетски нарушувања. Повеќето наследни болести се сметаат за автосомно рецесивно, што значи дека детето може да биде засегнато само ако двата родители ги имаат истите генетски мутации. Ако и двете носат генетски мутации, постои 25% шанса дека нивното дете ќе ја има оваа болест.

Во една нова студија за американското знаење и нивниот однос кон генетско тестирање, 53% од испитаниците би сакале да знаат што се случува во нивната ДНК, а 70% сакале да дознаат дали би можеле да пренесат генетска болест.

Само 7% од испитаниците изјавиле дека нивните лекари разговарале со нив за генетски скрининг.

Потрошувачите бараат повеќе информации и контрола на нивната здравствена заштита, а сега новата технологија може да процени стотици мутации поврзани со генетска болест.

Генетските тестови користат примерок од крв или плунка, кој обично се собира во лекарската канцеларија или во лабораторија. Секој носи најмалку шест модифицирани гени кои потенцијално може да предизвикаат генетско заболување на потомците, особено ако партнерот е носител на иста генетска состојба.

Мајките кои се носители на Х хромозомното нарушување имаат 50% шанса да го пренесат изменетиот ген кај секое од своите деца.

Генетско тестирање е достапно за сите жени од репродуктивна возраст и нивните партнери. Поединците се изложени на поголем ризик да станат носители ако некој од нивното семејство има генетска болест или ако припаѓаат на одредени етнички групи.

Генетскиот скрининг им овозможува на жените и нивните партнери вредни информации со цел да направат репродуктивен избор кој е во право за себе и за нивните семејства. Ако резултатите се негативни, тие можат да бидат сигурни дека нивните деца нема да се раѓаат со хендикеп.

Новите генетски тестови се развиени, но тие бараат сертификација.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .