Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Дигиталната мамографија може да помогне да се предвидат срцеви заболувања.

Мамографијата може да помогне да се предвидат срцеви заболувања кај жените со идентификување на знаци на калциум во артериите на дојката. Ова може да го овозможи нивниот ран третман, со потенцијални бенефиции, особено за младите жени.

Резултатите беа презентирани на состанокот на годишната научна сесија на Американскиот колеџ за кардиологија во Чикаго.

Кардиоваскуларните болести предизвикуваат 22% од смртните случаи кај жените во САД, а ракот, особено ракот на дојката , е одговорен за 21% од смртните случаи. Според Центрите за контрола на болести и превенција (ЦДЦ), ова се двете главни болести што доведуваат до зголемување на морталитетот кај жените во САД.

Околу 37 милиони мамограми се спроведуваат годишно во САД. Американското здружение за рак препорачува годишен мамограм за жени на возраст од 40-54 години и оние со висок ризик од развој на рак на дојка, а на секои 2 години на луѓе на возраст од 55 и повеќе години.

Дигиталната мамографија, која се користи кај 96% од мамограмите во САД, може да открие калцификации. Оваа информација исто така може да помогне да се утврди колку калциум е во коронарните артерии.

Коронарната артериска калцификација (AS) е многу рано знак за кардиоваскуларни болести (CVD).

Во моментов, податоците покажуваат дека торакалната артериска калцификација може да биде еднаков или посилен показател за идните срцеви заболувања.

Научниците, во рамките на оваа студија, ги споредиле податоците од 292 жени кои биле подложени на мамографија и неконтролирана компјутерска томографија на градите во рок од 1 година.

Торакална артериска калцификација (HUA) и КАКО беа оценети од 0-12 поени, каде што 12 беше максимум.

Резултатите покажале дека 124 жени, или 42,5% од учесниците, покажале знаци на торакална артериска калцификација, а 70% од овие жени имале и АС. 63% од оние чии КТ скенирања покажаа КАКО, исто така, имале ГАК.

Половина од жените на возраст под 60 години имале и ГАК и КАКО. Кај млади жени со ГАК, 83% имале АС.

AS е поверојатно кај постарите жени со висок крвен притисок и хронична бубрежна болест, но резултатите покажуваат дека пациентите со GAK се три пати поголеми шанси да имаат AS.

Предноста на користење на мамографија за да се предвиди CVD е дека секој екран обезбедува лесно достапни податоци без дополнителни трошоци.

Резултатите покажуваат дека субклиничка атеросклероза може да го предвиди ризикот од кардиоваскуларни болести поефикасно од другите дијагностички методи.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .