Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Што викате блондинки? Умен!

Стереотипот наведува дека кога станува збор за интелигенција, блондите мора да се борат и да докажат, со цел да се држат чекор со своите темнокосови врсници. Но, една нова студија за стереотипите на глупавата русокоса покажала дека блондинките не се помалку глупави од луѓето со различна боја на косата.

Авторот на студијата, Џеј Загорски, ги објавува наодите во списанието "Економски хералд".

Новата студија нè извлекува од фикција до реалноста, наоѓајќи блондинки како паметни, ако не и попаметни од темнокоси лица.

Преовладувачкото мислење кое постоело многу години дури има и своја сопствена категорија на хумор, со натпис "шега за русокоси".

Но, Загорски вели дека стереотипот на русокоса може да има сериозни економски последици, кои влијаат врз вработувањето, промоцијата и другите социјални искуства.

Ова прашање е важно бидејќи многу фирми бараат да изберат паметни луѓе кога аплицираат за работа. Ако руса жена погрешно се смета за помалку интелигентна, тогаш тие можат да бидат подредени на ниско платени и помалку интелектуални работи.

За да ги постигне своите заклучоци, Загорски ги анализирал податоците од Националното долгорочно истражување на младите, спроведено во 1979 година. Во неа учествуваа 10.878 Американци на возраст од 14-21 години.

Во 1980 година, сите учесници ги завршија квалификациските тестови за регрути: тест за знаење, разбирање, математичко знаење и аритметичко размислување. Овие тестови се користат за проценка на IQ на сите нови регрути.

Пет години подоцна, учесниците ја завршија студијата во која беа замолени да ја откријат својата природна боја на коса. Потоа Загорски ги спореди резултатите од тестот со бојата на косата на учесниците.

Бидејќи бојата на косата варира со раса и етничка припадност, Хиспанците и Афроамериканците беа исклучени од студијата со цел да се избегнат предрасуди во тестовите за интелигенција.

Загорски открил дека русокосите имале малку повисок просечен IQ од жените со темно коса; просечниот IQ на блондинки беше 103,2, во споредба со 102,7 за жени со кафеава коса и 101,2 за жени со црвена коса, а исто така 100,5 за црнокоси жени.

Меѓу мажите, највисок IQ, во просек 104,4, беше меѓу оние со кафеава коса, иако русокотот дојде на второто место, со просечен IQ од 103,9.

Една од ограничувањата на студијата беше дека некои жени лажеле за природна боја на коса.

Животната средина е водечка причина за висока интелигенција, а бојата на косата не е важна.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .