Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Сериозните срцеви напади влијаат на помладите лица.

Сериозните срцеви напади сè повеќе ги засегаат младите и дебелите луѓе, луѓето со висок крвен притисок, дијабетес и хронична опструктивна пулмонална болест . Податоците се добиени според резултатите што треба да се презентираат на Американскиот колеџ за кардиологија на 65-тата годишна научна сесија во Чикаго.

Фактори кои го зголемуваат ризикот од срцев удар вклучуваат возраст и семејна историја, кои се надвор од контрола на лицето.

Сепак, здравјето на срцето исто така може да зависи од навиките во исхраната, од вежбањето и од пушењето, како и од изборот на начин на живот кој е надвор од контрола на лицето.

Свесноста за кардиоваскуларните заболувања драстично се зголеми во последниве години, а луѓето се повеќе свесни од кога и да е за потребата од елиминирање на можните причини кои можат да се спречат.

ST миокарден инфаркт на височина (STEMI) е најсериозната и смртоносна форма на срцев удар што се јавува кога една од главните артерии на срцето е целосно блокирана со плакета, запирање на протокот на крв. Висок ризик од смрт и инвалидитет.

Според Американската асоцијација за срце, IMPST може да се лекува со лекови за кршење на тромби, тие се ефективни кога се користат во рок од 30 минути по нападот. Друг метод на третман е перкутана коронарна интервенција, механички метод на отворање на артеријата, кој мора да се заврши во рок од 90 минути.

Во сегашната студија, научниците предводени од д-р Самир Кападија, професор по медицина и шеф на одделот за интервентен кардиологија во Клиничката клиника во Кливленд, ги испитуваа факторите на ризик за развој на кардиоваскуларни заболувања кај пациенти третирани за СПИ во клиниката.

Научниците дистрибуирале преку 3.900 пациенти со STEMI за периодот 1995-2014 во четири квартили по 5 години.

Просечната возраст на пациентите се намалила од 64 на 60 години. Меѓу овие пациенти, стапките на прекумерна телесна тежина се зголемија од 31% на 40%, дијабетес мелитус од 24% до 31%, висок крвен притисок од 55% до 77%, а процентот на пациенти со хронична опструктивна пулмонална болест се зголеми од 5% на 12%.

Сите промени се значајни, особено во согласност со националните трендови.

Во исто време, учеството на пушачите во оваа група на население порасна од 28% на 46%, и покрај општото намалување на националното ниво во текот на изминатите 2 децении.

Авторите велат дека ова се "силни пораки" за здравствените работници и јавноста.

Лекарот бара висококвалитетна примарна пракса.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .