Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

"Кул момци" се помалку искрени со лекарите

Зошто мажите умираат пред жените? Ова прашање го постави Дијана Санчез, професор по психологија на Универзитетот Рутгерс во Њу Џерси. Мажите можат да очекуваат смрт 5 години порано од жените, а физиолошките разлики не ја објаснуваат оваа разлика.

Дали може да биде дека мажите се со помала веројатност да одат на лекар?

Во 2014 година Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) изјавиле дека очекуваниот животен век во САД достигна рекордно високо ниво. Сепак, очекуваниот животен век на мажите изнесувал само 76,4 години, што е 4,8 години помалку од очекуваното траење на животот на жените, што е еднакво на 81,2 години.

Санчез и студентката Марија Химмештајн спровеле студија за постоењето на таква неусогласеност помеѓу здравствениот статус на жените и мажите. Тие ги објавуваат своите најнови истражувања во Журналот за превентивна медицина.

Околу 250 учесници беа вклучени во анкетата за да пополнат онлајн прашалник; таа го проценува мислењето на машкоста и "атрибутите" на мажите и жените. Прашалникот исто така содржи прашања за преференциите на лекарот.

Резултатите покажале дека мажите кои имале традиционални верувања за мажественоста имале поголема веројатност да ги одложат проблемите со медицинските проблеми, во споредба со жените или мажите со помалку традиционални верувања.

Традиционалните верувања на мажите вклучуваат потреба мажите да бидат цврсти, храбри, сигурни и воздржани во изразувањето на емоции.

Во друг дел од студијата, научниците постигнаа 250 машки студенти на голем државен универзитет, кои исто така пополнија слични прашалници.

Тимот потоа тестира машки и женски студенти по медицина. Не само што групата беше тестирана во клиничките испитувања, но иследниците носеа бели мантили.

Санчез и Химмелштајн откриле повисоки вредности на скалата на мажественост, што влијаело на изборот на машки лекар.

Интересно, мажите кои избрале машки лекари со помала веројатност да бидат отворени со овој лекар за нивните здравствени проблеми.

Тоа е затоа што тие не сакаат да покажат слабост или зависност од друго лице, вклучувајќи машки лекар. Луѓето кои избрале жени лекари најверојатно ќе бидат искрени со нив, бидејќи не го губат статусот на машкост кога разговараат за проблеми со женски лекар.

Мажите имаат културен стереотип кој диктира дека тие мора да бидат храбри и упорни. Напротив, жените немаат таков стереотип кој ќе каже: за да бидат вистински жени, тие не мора да се жалат многу за своето здравје.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .