Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Луѓето со агресивно нарушување имаат двојно поголема веројатност да ја откријат токсоплазмозата.

Нарушувањето кое предизвикува ненадејно раскинување на лицето, покажувајќи агресивно однесување, е значително поврзано со токсоплазмоза . Последново обично е поврзано со измет на мачки, според списанието за клиничка психијатрија.

IED е идентификуван како повторливи, импулсивни, проблематични епидемии на вербална или физичка агресија што се непропорционални на ситуациите кои ги предизвикуваат.

Се верува дека до 16 милиони Американци страдаат од ИЕД, повеќе од вкупниот број на пациенти со биполарно растројство и шизофренија .

Токсоплазмозата е честа и обично безопасна паразитарна инфекција која се пренесува преку фецесот на инфицирани мачки, со контаминирана вода или слабо зготвено месо. Тоа влијае на околу 30% од сите луѓе, но, како по правило, е латентно.

Студијата покажа дека паразитот се наоѓа во мозочното ткиво, а инфекцијата е поврзана со различни ментални нарушувања, вклучувајќи шизофренија, биполарни нарушувања и самоубиствено однесување.

Истражувачите од Универзитетот во Чикаго, под раководство на д-р Емил Кокаро, бараа поефикасни начини за дијагностицирање и лекување на ИЕД и импулсивна агресија.

Во оваа студија, авторите проценуваат 358 Американци со ИЕД, нарушувања на личноста, депресија и други ментални нарушувања. Тие ги оценија учесниците со поени за такви особини како лутина, агресија и импулсивност. Тие исто така се тестирале за токсоплазмоза со крвни тестови.

Тие потоа ги класифицираа учесниците во три групи: околу една третина беа со ИЕД, една третина од нив беа здрави, без психијатриска историја, а останатите трети имале дијагноза на ментални нарушувања, но не и IED.

Целта на втората група е да му овозможи на тимот да направи разлика меѓу ИЕД и другите ментални фактори.

Резултатите покажаа дека 22% од пациентите со ИЕД покажаа позитивен резултат за изложеност на токсоплазмоза, во споредба со 9% од контролната група на здрави луѓе и 16% од психијатриската контролна група.

Истовремено, психијатриската и здрава група имале слични оценки за агресијата и импулсивноста, но групата со IED постигна многу повисоко од двете точки од било која друга група.

Се појави асоцијација помеѓу токсоплазмоза и импулсивност, што укажува на силна корелација помеѓу токсоплазмозата и агресијата.

Авторите укажуваат дека резултатите не значат дека токсоплазмозата предизвикува IED, туку едноставно покажува објективни резултати.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .