Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Управувањето со дијабетесот со графен крпеница се приближува

Научниците развиле гипс базиран на графин технологија која чувствува покачено ниво на гликоза кај лице со дијабетес и го коригира, обезбедувајќи дека соодветната доза на лекот е испорачана. Прототипот веќе е тестиран на глувци.

Следењето на дијабетесот базирано на анализата на пот и терапијата со повратни информации со крпеница е замислата на научниците од САД и Кореја, кои пишуваат за ова во списанието Nature Nanotechnology.

Идејата е дека уредот кој може да се носат ја елиминира потребата за пецкање прсти, болна и непријатна процедура што не следи многу пациенти со дијабетес.

Раширот на делот е на кожата и го одредува нивото на гликоза во потта на лицето што ја носи. Ако нивото се издига над програмираното, тој предизвикува загревачи вградени во печ за да го растворат слојот на врвот на микрон, така што го ослободуваат соодветното количество на лекот преку кожата.

Во нивната работа, Дае-Хинг Ким од Националниот универзитет во Сеул и Институтот за основни науки (ИБС) во Јужна Кореја, како и неговите колеги, објаснуваат како покажале дека печ може да го испорача метформин преку кожата на дијабетичниот глушец.

Тие велат дека тестовите треба да се прошират бидејќи печ е подготвен за тестирање на човекот.

Графен е револуционерен нов наноматеријал изработен од екстремно тенки снегулки од јаглерод, кои се дебели само еден атом. Многу научници се заинтересирани да го користат за создавање погодна за носене електроника, бидејќи е мека, тенка, флексибилна, спроведува електрична енергија и може да биде транспарентна.

Со цел да се подобри електрохемиската способност на материјалот, така што графинот може да се користи за да се согледаат биомолекули, јони и промени во киселоста, авторите ги мешаа графените со златни наночестички и ја комбинираа со златна мрежа. Ова значи дека електричните својства се променија, но основната структура на материјалот не е променета.

Печ содржи низа сензори кои не само што ја детерминираат гликозата, туку и другите својства на пот, како што се температурата, влажноста и pH вредноста, со цел да се елиминира нивниот ефект врз концентрацијата на гликоза и со тоа да се постигне сигурно мерење.

Иако Светиот Грал за управување со дијабетес е неинвазивен систем за повратни информации кој ги комбинира следењето на гликозата и реагираната доставка на лекови без контакт, додека не се постигне, научниците сигурно станаа многу пати поблиску до оваа посакувана цел.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .