Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Може ли патувањето да работи за подобрување на физичкото здравје

Оние кои одат или користат јавен превоз имаат помал процент на телесна маст отколку оние што одат да работат на сопствен автомобил.

Во последниве години, истражувачите покажаа дека премногу седи и премногу се движи значи да се зголемат ризичните фактори за кардиоваскуларни заболувања, тип 2 дијабетес и одредени видови на рак.

Од друга страна, се покажа дека зголемувањето на физичката активност ги зајакнува коските и мускулите, го подобрува расположението и го продолжува животот.

Во моментов, само 1 од 5 Американци се придржуваат до препораки за висината на физичката активност.

Во Америка, има околу 128,3 милиони патници. Повеќе од 87% патувања се вршат со автомобил, други видови на превоз вклучуваат автобус (2,52%), метро (1,45%), одење (3,26%) и возење велосипед (0,38%).

Една неодамнешна студија на д-р Елен Флинт, професор по јавно здравство од лондонската школа за хигиена и тропска медицина, Велика Британија, разгледа како луѓето се на работа и ефектот на ова врз телесните масти и индексот на телесна маса (BMI).

Тимот користел податоци од Biobank UK собрани помеѓу 2006-2010 година. Вкупно 150.000 лица на возраст од 40-69 години биле вклучени, правејќи ја оваа студија најголема од ваков вид.

Резултатите покажаа дека оние кои користат активно патување, возење велосипед или пешачење имаат значително помал BMI и процент на телесни масти. Ефектите беа силни и останаа значајни за долго време.

Не е изненадувачки што велосипедизмот беше најздравата опција за добивање на работа. Велосипедистите се во просек 5 килограми полесни од автомобилите и покажаа разлика во БМИ од 1,71 kg / m 2 . Женските велосипедисти беа 4,4 полесни од нивните женски возачи (разликата во БМИ изнесува 1,65 кг / м 2 ).

Пешаците исто така покажаа подобрување во споредба со возачите, со разлика од БМТ од 0,98 кг / м 2 за мажи и 0,80 кг / м 2 за жени. Овие позитивни разлики кај велосипедистите и пешаците беа најизразени за оние кои патувале со најдолги растојанија за да дојдат до работа.

Луѓето кои дојдоа да работат со автобус или воз имаше значително помал БМИ отколку личните возачи на автомобили.

Движење - живот!

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .