Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Диетите со високо маснотии може да го стават подмладок во ризик за ендокрини заболувања.

Децата чии родители консумираат многу маснотии имаат поголема веројатност да развијат дебелина и дијабетес , според една студија објавена во Nature Genetics. Се покажува дека епигенетските фактори се пренесуваат директно преку сперматозоиди и јајца.

Во последниве децении, дијабетесот расте толку брзо во светот што е малку веројатно дека само вината на ДНК се виновни.

Епигенетското наследство може да понуди некое објаснување за таквото ненадејно ширење на состојбата.

Додека родителите пренесуваат генетски информации на своите деца преку ДНК, научниците сега веруваат дека епигенетските модификации, исто така, можат да се пренесат преку генетскиот материјал на потомците.

Епигенетското наследство се однесува на минување на карактеристиките кои не се содржани во ДНК или гените. Епигенетските информации вклучуваат транскрипции на РНК и хемиски модификации на хроматин.

Факторите кои влијаат на идните здравствени резултати за потомците се смета дека го вклучуваат она што мајката го консумира за време на бременоста или лактацијата. Важна улога имаат молекулите кои се присутни во спермата, јајцата и микробиотот на кој било од родителите.

Истражувачите хранаа група на глувци со високо-масна, ниско-масна или нормална храна за 6 недели. Глувците биле генетски идентични. Глувците кои консумирале многу масти покажале дебелина и нарушена толеранција на гликоза.

Тимот потоа создаде нова генерација со вградување на ембриони со употреба на сперматозоиди и јајца од глувци од првата фаза на студијата во здрави сурогатни мајки.

Употребата на сурогати им дозволи да ги одвојат еколошките фактори од епигенетските фактори кои беа присутни само во сперматозоидите или јајце клетките.

По ова, на новата генерација на глувци се хранат оброк со многу масти.

Потомството на двајца дебели родители добива максимална телесна тежина во споредба со оние кај кои само еден родител има дебелина. Потомството на двајца тенки родители најмалку ја зголеми тежината. Слични резултати беа со тестови за нетолеранција на гликоза.

Женското потомство беше повеќе склоно кон тешка дебелина, додека машката беше повеќе погодена од нивото на гликоза во крвта.

Студијата покажа дека потомството може да ги наследи стекнатите метаболички нарушувања епигетично, преку јајца и сперматозоиди, во согласност со теориите на Ламарк и Дарвин.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .