Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Матичните клетки ќе можат да им помогнат на пациентите со остеопороза

Инјектирање на матични клетки, еден ден, може да овозможи враќање на нормалната структура на коските кај пациенти со остеопороза , велат истражувачите кои го постигнале ова закрепнување кај глувците. Резултатите од студијата беа објавени во публикацијата Матични клетки за транслациона медицина.

Во светот, повеќе од 200 милиони луѓе живеат или со постменопаузална остеопороза, која е позната како тип 1, а жените страдаат од него, или со остеопороза поврзана со староста, или тип 2, на која се изложени двата пола.

Кај остеопорозата тип 2, постои внатрешна структура на коската. Коската станува потенка и помалку густа, и повеќе не може да функционира правилно.

Во светот, остеопорозата од вториот тип доведува до фрактури во 8,9 милиони годишно. Најчести се фрактури на колк, што доведува до попреченост, па дури и смрт.

Во моментов, има само еден лек за третман на остеопороза тип 2, а неговата ефикасност трае само 2 години.

Матичните клетки се "претходник" на клетката, што значи дека тие можат да се делат и да се променат за да станат било која друга клетка. На Универзитетот во Торонто, Канада, научниците први откриле матични клетки во 1960-тите.

Истражувачите од Универзитетот во Торонто и болницата во Отава сакаа да дознаат дали терапијата со матични клетки е можна со мезенхимални матични клетки (MSC) кај глувци.

Тие се населени од прогениторни клетки на мускулно-скелетниот систем, кој вклучува скелетни матични клетки. MSC може да станат коскени клетки, а тие исто така може да се трансплантираат помеѓу лица без ризик од отфрлање.

Високиот автор на студијата е професорот Вилијам Стенфорд, кој е висок соработник во болницата во Отава и професор на Универзитетот во Отава. Во претходните студии тој открил врска помеѓу дефекти кај MSC и остеопороза поврзана со возраста кај глувците.

Во оваа студија, истражувачите сугерираа дека ако остеопорозата настане поради дефект на MSC, тогаш трансплантацијата на здрави MSC може да има терапевтски ефект, па затоа тие инјектирале MSC од здрави глувци во глувци за остеопороза.

По 6 месеци, што е една четвртина од животниот век на глушецот, тимот откри дека коските ја враќаат функционалната структура на здравото ткиво.

Истражувачите се надеваат дека резултатите може да доведат до нов третман за остеопороза или дури и да го одложат својот почеток на неопределен период.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .