Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Различни диети го збогатуваат цревниот микробиом

Во една статија објавена во списанието Molecular Metabolism, научниците опишуваат како здравјето е изложено на ризик кога го намалуваме разновидноста на хранливи материи во нашата исхрана, бидејќи тоа влијае на популацијата и разновидноста на нашата интестинална микробна флора.

Марк Хајман и Френк Гринвеј објаснуваат дека во изминатите 50 години, со намалување на агродиверзитетот, разновидноста на човечката исхрана е намалена.

Се повеќе и повеќе истражувања ги откриваат важните улоги на големите колонии на бактерии и други микроби кои живеат во гастроинтестиналниот тракт и играат улоги во здравјето и болестите.

Здравите луѓе, како што забележуваат авторите, имаат широк спектар на различни типови на овие микроорганизми, наречени цревни микробиоми. Многу од нашите 21-от век болести, како што се дијабетес, дебелина и воспалителна болест на дебелото црево, се поврзани со намалување на ова богатство.

Микробиоми чии клетки се супериорни во однос на нашите сопствени, можеме да размислиме за посебен организам, со којшто коегзистираме.

Покрај тоа, микробиомот произведува уникатни соединенија кои пренесуваат сигнали важни за метаболизмот на телото што се јавуваат во нашите клетки.

Следи дека ако различната исхрана станува поспецијализирана, тогаш со текот на времето ќе го промени цревниот микробиом. Всушност, по промената во исхраната, потребни се само неколку дена за промена на популацијата на микроорганизми во цревата.

Ако го следиме исхраната која исклучува одредени видови на храна, ќе ја влошиме разновидноста на микробиомот.

Богатството на видовата разновидност на микробиомот е под влијание не само од достапноста на хранливите материи, туку и од богатството на различни видови на сигнали помеѓу цревата и остатокот од телото, што може да влијае на здравјето и болеста.

Еден пример е соединението фосфатидилхолин, кое е изобилно во храната како школки, јајца, млеко, црвено месо и живина. Цревните микроби го претвораат ова соединение во триметиламин (ТМА). Се оксидира за да формира друго соединение наречено триметиламин-N-оксид (ТМАО), кое е асоцирано со атеросклероза.

Вредноста на разновидноста на микробиом не може да се преувеличува; микробите создаваат огромен спектар на молекули за нашето тело. Ако овој опсег се зголеми, тогаш имаме голем број на физиолошки реакции, што ни овозможува лесно да се прилагодуваме.

Во иднина, возрасните кои бараат третман за дебелина ќе можат да бидат прикажани за микробиомска разновидност со цел да се исправи исхраната.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .