Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хидрогел: иднината на паметните лепенки

Лепилото не може да се користи двапати. Сепак, инженерите на МИТ излегоа со нешто ново: леплив, еластичен гел-материјал кој може да вклучува температурни сензори, LED светла и друга електроника, како и мали тенкови и канали за испорака на лекови.

"Паметно облекување за рани" ослободува лекови по потреба, како одговор на промените во температурата на кожата. Може дури и да свети ако лекот е бавен. Новиот облекување е свиткана заедно со телото. Една студија објавена во Nature Materials.

Хидрогелите се наоѓаат во различни секојдневни производи, од меки контактни леќи и кондоми до пелени за еднократна употреба. Косата гел, паста за заби и кристали од растителна вода користат хидрогели.

Структурата на хидрогелот е клучот за неговиот успех. Широк спектар на функции е веќе откриен, хидрогели се соништа за светла иднина, вклучувајќи и улога во регенерацијата на 'рбетниот мозок, материјалот во нервниот и ткивниот инженеринг.

Хидрогелните преврски не се нови, тие се развиени уште од 1950-тите. Сепак, неодамнешните настани произведуваат неколку револуционерни концепти.

Познати хидрогелни преливи се бесплатни гелови достапни во цевки и фолиени кеси. Тие промовираат лекување и отстранување на рани од мртво ткиво. Високата содржина на вода ја лади раната и ја ублажува болката. Хидрогелите, исто така, ги спречуваат затезите да се држат до површината на раната.

Минатата година беше развиен хидрогел кој може да се протега како кожа.

Научниците работеле да ги користат овие својства, во надеж дека ќе создадат "паметни" материјали кои ќе имитираат биолошки ткива и функција.

Во декември 2015 година, тимот на МИТ најави создавање на збир на "цврсти" хидрогели кои содржат 70-95% вода со "извонредни механички својства".

Новата матрица на хидрогелот е многу еластична, транспарентна и може да ја почувствува температурата на различни места на кожата. Научниците, исто така, вклучија голем број на одлични, дополнителни функции.

Научниците ги движат патеките во матрицата со вметнување мали дупки. Тие, исто така, создадоа тенкови за лекови и додадоа сензори за температура и вклучуваа титански проводници и полупроводнички чипови.

Текстурата, чувствителноста и механичката способност на новиот интелигентен печ им овозможија на научниците да направат чекор напред во насока на вештачки биолошки ткива кои навистина ги имитираат функциите на природата.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .