Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Протеинот им помага на клетките на ракот да го отвори патот за миграција

Метастазите се развиваат кога клетките на ракот го напуштаат оригиналниот тумор и се шират на други делови од телото, и тие се одговорни за 90% од смртните случаи на рак. Секое истражување кое фрла светлина врз ова нè доближува до заштеда на милиони животи.

Сега, нова студија за рак кај глувци покажува како мигрирачките клетки на ракот ги преземаат своите први чекори во метастазите.

Студијата покажува како туморски клетки кои имаат специфична верзија на протеин Мена (инвазивна форма наречена MenaINV), која е способна да ја обнови животната средина на клетката на ракот, со цел да обезбеди премин на неопластични клетки во крвните садови и да се шири низ телото.

Во списанието Cancer Discovery, истражувачите од Институтот за интегративни истражувања за рак на Технолошкиот институт во Масачусетс покажуваат дека ракот на дојката кај пациенти со повисоки нивоа на MenaINV е повеќе смртоносен.

Високиот автор, Френк Гертлер, професор по биологија, вели дека ако можат да најдат начин да го блокираат MenaINV, можеби ќе можат да ги запрат метастазите.

Претходните истражувања веќе покажаа дека структурата на протеин наречен фибронектин, претставува дел од екстрацелуларниот матрикс или скелетот кој ги поддржува клетките, се наоѓа во особено високи концентрации долж краевите на тумори и во близина на крвните садови.

За да можат да стигнат до крвните садови, клетките на ракот се движат по градиентната концентрација на фибронектин - од ниска до висока концентрација. Сепак, за да има "зафат" по овој градиент, самите клетки имаат потреба од "зафат". Тука е потребен протеинот MenaINV.

Д-р Один и неговите колеги откриле дека кај глувците чии клетки имале инвазивен изглед на протеин Мена, тие биле поспособни да го следат градиентот на фибронектин и да патуваат по патеките на колагенот во насока на крвните садови.

Истражувачите исто така откриле дека повисоките нивоа на MenaINV и фибронектин се поврзани со метастази и рана смрт. Таквата врска не била пронајдена кај примероците со високо ниво на нормалниот протеин Мена.

Во претходната работа, тимот веќе развил антитела кои можат да го детектираат нормалниот и инвазивен протеин Мена. Тие сега се подготвуваат да ги тестираат на примероци од биопсија на пациенти.

Тестот базиран на овие антитела може да ја определи веројатноста за ширење на туморот. Студијата го отвора развојот на лекови кои можат да ја запрат метастазата.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .