Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Среќен брачен живот води до зголемување на телесната тежина

Како што стана познато од неодамнешните истражувања во областа на здравјето и психологијата, поголема е веројатноста дека брачните двојки кои се среќно оженет имаат поголема тежина. Иако ова е само претпоставка, сепак, се зацврстени во одредени студии на брачни двојки. И, што е извонредно, во овој случај, дури и не е случај кога жената во брак се стреми да готви вкусна и висококалорична храна за брачниот другар.

Така, студијата особено значеше проучување на повеќе од 160 двојки кои се сметаат себеси среќни во нивните постоечки односи, и колку повеќе биле среќни, толку повеќе влијаеле на килограмите на нивната тежина. Особено, посебна скала била употребена за да се процени среќата во бракот, а соодветно се земени предвид тежината и висината. Времетраењето на студијата било четири години, при што паровите редовно го испитувале квалитетот на односите во бракот.

Врз основа на достапните податоци, истражувачите откриле дека за секоја единица на задоволство зголемувањето на односите меѓу мажите и жените во просек изнесувала една десетина од единицата за ИТМ на секои шест месеци - или 1 фунта (околу 0,45 кг) годишно за жена која тежи 119 килограми со висина од 5 метри 4 инчи (околу 162 см).

Авторите тврдат дека резултатите од студијата покажуваат дека оние кои се позадоволни од сопствените брачни врски се со помала веројатност да бидат загрижени за нивната тежина, затоа што, според тоа, тие не сакаа да бараат втората половина.

Андреа Мелцер, доктор на Јужниот методистички универзитет во Далас, забележува:

"Брачните другари кои се позадоволни од сопствениот брак имаат помала веројатност да ја разгледаат можноста за развод, што, соодветно, ги отстранува бариерите за искуствата поврзани со телесната тежина, што не ги спречува да регрутираат. Спротивно на тоа, оние на парови кои се помалку задоволни од нивните брачни врски имаат тенденција да стекнат помала тежина со текот на времето, бидејќи тие, можеби некаде на длабоко потсвесно ниво, треба да бараат повеќе задоволувачки односи во сите параметри ". .

Така, среќните двојки, кои остануваат заедно, најверојатно ќе добијат тежина, а двојките кои потоа развод, со зголемување на телесната тежина, нема да се соочат.

Како што истакнува д-р Мелтзер, овие резултати покажуваат дека, најверојатно, луѓето се повеќе се занимаваат со сопствената тежина од гледна точка на изгледот, а не од здравјето. Со посветување повеќе внимание на тежината од разгледувањето на овој фактор во однос на здравјето, а не на изгледот, паровите кои се среќни во бракот, исто така, можат да избегнат потенцијално нездраво зголемување на телесната тежина.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .