Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Новиот метод откри 57 пестициди во отровен пчелен мед

Предложен е нов метод кој може да открие широк спектар на пестициди кај пчелите. Тоа може да им помогне на научниците да дознаат што предизвикува глобален пад на пчелното население. Во студија со користење на методот, до 57 различни пестициди и сварливи пестицидни соединенија се пронајдени во отруени мед пчели. Истражувачки извештај објавен во хроматографија А.

Истражувачите, предводени од Томаш Килжанек од Одделот за фармакологија и токсикологија, објавија како развиле и одобриле метод за истовремено откривање на 200 пестициди и метаболити во пчелите.

Популациите на пчелите паѓаат низ целиот свет, вклучувајќи ги и САД. Без пчели, американските плочи ќе изгледаат сосема празни, бидејќи околу една третина од храната што се јаде во САД доаѓа од култури опколени со пчели.

Една од причините за намалувањето на бројот на пчели во Европа и САД е состојба наречена синдром на колонија колапс (CCD). Никој не може целосно да ги објасни причините и механизмите. Научниците, генерално, се согласуваат дека на неколку фактори може да се влијае и да работат заедно, пестициди се еден од нив.

Бидејќи некои истражувања ги поврзаа со смртноста од пчели, Европската унија ја забрани употребата на неоникотиноидни пестициди.

Проблемот за намалување на популацијата на пчелите не е решен со наметнување на забрана за еден пестицид, според авторите на новата студија. Со толку голем број на пестициди кои се користат во сегашноста, многу е тешко да се идентификува кој од нив може да им наштети на пчелите. Штетата, исто така, може да се појави како резултат на комбинација на ефекти или акумулација со текот на времето.

Дури и на многу ниски нивоа, пестицидите можат да ги ослабнат заштитните системи на пчелите и да ги направат ранливи на паразити и вируси.

Научниците развија свој метод за откривање на пестициди кај пчели од систем наречен QuEChERS, кој во моментов се користи за откривање на пестициди во храната.

Системот користи комбинација од хроматографија и масена спектрометрија. Хроматографијата е метод кој ги разделува различните состојки во мешавина; Масовната спектрометрија е метод со кој квантитативно се идентификуваат молекулите со мерење на тоа како тие се однесуваат во магнетно поле.

Примената на тестот покажа 200 различни пестициди, плус неколку метаболити. 98% од тестираните соединенија се одобрени за употреба како пестициди во Европската унија.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .