Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Кинески вежби се добри за срцето.

Дали сте загрижени за вашиот крвен притисок и нивото на холестерол? Таи Чи или Чигонг може да помогне. Овие и други видови традиционални кинески вежби го подобруваат здравјето и благосостојбата на луѓето со кардиоваскуларни заболувања, висок крвен притисок или мозочни удари, се вели во една студија објавена во списанието на Американската асоцијација за срце.

Различни форми на кинески вежби се здобиваат со популарност низ целиот свет.

Една од најпознатите дестинации е Таи Чи, препорачана од Медицинскиот центар Харвард за било која личност, од која било возраст, вклучувајќи ги и луѓето во инвалидска количка. Предности вклучуваат помагање на луѓето да ја одржат силата, флексибилноста и рамнотежата.

Врз основа на податоците од античките кинески боречки вештини, Таи Чи ја комбинира нежна физичка активност со елементи на медитација, свесност за телото, фигуративност и внимание на дишењето.

"Чи" се однесува на енергетската сила која, според кинеската филозофија, тече низ телото. Таи Чи и Чигонг се насочени кон деблокирање и стимулирање на протокот на друштвото.

Некои студии покажаа корист за пациентите со кардиоваскуларни болести кои го практикуваат овој тип на вежбање, особено за крвниот притисок и толеранцијата за вежбање. Сепак, степенот на подобрување не е потврден.

Чен Пеи Џи, доктор на науки, главен автор на студијата и претседател на Шангајскиот универзитет за спорт во Кина, и неговиот тим разгледаа 35 студии, вклучително и 2.249 учесници од 10 земји.

Студиите спроведени во нивната мета-анализа се рандомизирани на групи на учесници во зависност од тоа дали тие изведувале традиционални кинески вежби како што се тај-чи, цигун или било кои други вежби или не го промениле нивото на активност.

Учеството во кинески вежби го намали просечното ниво на систолниот крвен притисок за повеќе од 9,12 mm Hg и дијастолниот крвен притисок за повеќе од 5 mm Hg. Се случи мало, но статистички значајно намалување на липопротеините со ниска густина (LDL) - лошиот холестерол и триглицеридите.

Пациентите пријавија дека се позадоволни од нивниот квалитет на живот и доживуваат пониски нивоа на депресија .

Традиционалните кинески вежби имаат низок ризик, поради едноставноста и мазноста на вежбите, што може да биде корисно за подобрување на квалитетот на животот кај пациентите не само со кардиоваскуларни заболувања.

Авторите се надеваат дека ќе ги испитаат ефектите од вежбите врз други патологии.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .