Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Социјалната активност го намалува ризикот од когнитивно паѓање на крајот од животот

Благосостојбата на крајот од животот честопати драстично паѓа, со значителни разлики помеѓу поединците кои се слабо разбрани. Ова го истакнуваат истражувачите, кои покажуваат дека со преостанатите активни социјални проблеми, и покрај здравствените проблеми, може да се намали и да се одложи почетокот на падот на доцниот живот.

Студијата, објавена во психологијата и стареењето, беше спроведена под водство на д-р Денис Герсторф од Универзитетот Хумболт во Берлин.

Лекарот рече дека нивните резултати укажуваат на тоа дека живеењето на општествено активен живот и поставување на приоритети за социјални цели значи да се остане со повисоко ниво на задоволство во староста и со помал остар пад кон крајот на животот.

Научниците анализирале податоци добиени 2-4 години пред смртта, повеќе од 2,900 луѓе кои учествувале во националната германска социо-економска студија SOEP. 48% од женските учесници имале 74 години кога умреле.

Податоците на ЗОП вклучуваат самопроценка на благосостојбата, социјалната активност, социјалните цели и семејните цели во текот на последните неколку години од животот на учесниците

Истражувачите ги анализираа одговорите на прашањата, барајќи од учесниците да забележат, на скала од 1 до 10, колку се задоволни со нивниот живот воопшто (сите работи се разгледуваат), колку учествувале во општествените активности, колку е важна општествената активност за нив и колку ценеле вашиот брак или врска со вашите деца.

Анализата покажува дека, како социјално активна и со општествени цели, се открива повисоко ниво на задоволство од животот на нејзиниот крај.

Овој однос не зависи од другите фактори опфатени со истражувањето на СОЕП кои би можеле да играат улога, како што се возраста при смрт, род, образование и здравје (на пример, попреченост и хоспитализација).

Бидејќи се социјално активни, можете да придонесете за доброто на вашите последни години, бидејќи, како по правило, потребни се повеќе физички и ментални напори.

На крајот на краиштата, овој тип на активност често вклучува когнитивна стимулација и физичка активност, која, за возврат, може да заштити од невролошки и физички фактори кои лежат во когнитивниот пад.

Спротивно на тоа, семејниот живот е често хетероген и не претставува само извор на радост, туку и анксиозност и напнатост, стрес и тага. Затоа, не ја намалува рецесијата на крајот од животот.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .