Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Bionic прстот им овозможува на ампутите да ја почувствуваат текстурата

Човекот од Данска стана првиот ампутирач во светот кој во реално време ги чувствува текстурите користејќи бионски прсти поврзани со нервите на неговото рамо.

Денис Аабо Соренсен, кој ја загуби раката во сообраќајна несреќа, рече дека чувствата што ги чувствувал со новиот уред биле речиси исти како што се чувствувал со неговата вистинска рака.

Креаторите на вештачкиот прст, вклучувајќи го и научникот Силвестро Мицер од Швајцарија, велат дека развојот нè приближува до "сензорна реставрација во следната генерација на невропростези на рацете".

Соренсен успеа да ја открие обликот и редоследот на предметите што го користат уредот, како и да ја одредат силата на неговиот зафат.

Сега Соренсен ја доби титулата на првиот светски ампутиран, кој има способност да прави разлика помеѓу различните текстури - грубост и мазност - со користење на нов бионски прст.

Вештачкиот прст се состои од различни сензори кои се поврзани со електроди вградени во нервите на подлогата на Соренсен.

Движењето на бионскиот прст беше контролирано од машина која го поместува уредот низ различни текстурирани пластика, од кои некои се мазни и некои груби.

Сензорите во бионскиот прст генерираат електричен сигнал кога уредот се движи низ пластиката. Овој сигнал се претвора во серија на електрични импулси кои ги имитираат сигналите на нервниот систем, имитирајќи го допирот.

Користејќи бионски прсти, Соренсен успеа да направи разлика меѓу груба и мазна пластика со точност од 96%.

Соренсен вели дека стимулацијата се чувствува како вистинска сензација. Сè уште ја чувствува својата исчезнат рака, секогаш се стега во тупаница. Чувствуваше текстурални чувства на врвот на показалецот на неговата фантомска рака.

Во една студија објавена во eLife, истражувачите ја тестираа ефикасноста на бионските прсти за идентификација на текстура користејќи четири не-ампутирани екстремитети.

Истражувачите користеле игли за микростимулација за привремено закачување на бионскиот прст кај учесниците преку електрода вградена во средниот нерв на рамото. Средниот нерв обезбедува моторна и сензорна стимулација на подлактицата и раката.

Тимот вели дека нивните резултати се ветувачки; тие покажуваат дека иглата за микро-стимулација обезбедува пренос на сензорни информации.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .