Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Избегнувањето на кикиритки по толеранцијата е безбедно за децата

Јадењето кикирики од рана возраст може да ги заштити децата изложени на ризик од алергии. Тие продолжуваат да бидат заштитени една година откако ќе престанат да користат, според една студија објавена во New England Journal of Medicine.

Алергија од кикирики може да биде фатална за оние кои се подложни на него, бидејќи може да предизвика сериозни, потенцијално фатални, алергиски реакции познати како анафилакса.

Луѓето кои се алергични на кикиритки имаат потреба од постојан пристап до епинефрин за да ги елиминираат последиците, во случај на случајно изложување.

Студијата ЛЕАП е базирана на имунолошката мрежа за толеранција (ИТН), со седиште во Сиетл, Вашингтон, каде децата под ризик јаделе кикирики од раното детство под 5-годишна возраст. Студијата вклучувала 640 деца.

Оваа потрошувачка на кикирики ја намалува фреквенцијата на алергии кај доенчиња изложени на ризик за 80%, во споредба со децата кои избегнале кикиритки.

Студијата ја промени претходната перцепција за спречување на алергија на кикирики со убедливи докази дека раната потрошувачка на кикиритки е корисна кај оваа популација.

Студијата LEAP-ON беше продолжение на претходната работа. Клинички испитувања беа спроведени од страна на Националниот институт за алергија и инфективни болести (NIAID), Лондон.

Студијата LEAP-ON следеше 556 деца од оригиналните 640 учесници на ЛЕАП. Од новата група, 274 претходно консумирани кикирики и 282 го избегнуваа. Во LEAP-ON, сите учесници избегнуваат кикиритки една година.

Со цел да се тестира избегнувањето на кикирики, истражувачите користеле прашалник и тестирале субјекти за присуство на кикиритки во примероците од прашина.

По 12 месеци исклучување од кикирики, само 4.8% од оригиналните потрошувачи од кикиритки покажаа знаци на алергии. Спротивно на тоа, 18,6% од децата првично избегнувале кикиритки имале алергиски реакции.

Резултатите покажуваат дека отфрлањето на потрошувачката на кикиритки во текот на годината нема да предизвика алергии, ако се вратите за употреба. Сé уште не е познато дали подолгите периоди на напуштање на употребата на кикиритки ќе доведат до намалување на толеранцијата, а тимот планира понатамошно набљудување за да го испита ова.

Студијата обезбедува уверување дека присуството на кикирики во исхраната, но не секогаш во целост, е безбедно за повеќето деца кои добиле толерантна терапија.

Имунолошкиот систем може да ја запамети и одржува својата толерантна состојба.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .