Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Пет лекови кои дефинитивно не треба да се мешаат со алкохол

Ако некогаш сте прочитале етикета на пакетот на рецепт или слушавте реклама за нов фармацевтски лек, веројатно знаете дека лековите и алкохолот не се мешаат. Несаканите ефекти може да бидат благи: вртоглавица или замор. Сепак, новите податоци објавени од Detox.net покажуваат кои комбинации најверојатно ќе добијат смртоносен резултат.

Студијата, која се базира на годишниот извештај за Националниот систем за податоци за труење од 2013 година, утврди кои специфични лекови предизвикуваат фатална предозираност.

  1. Викодин, марка за мешавина од ацетаминофен и хидрокодон. Лекот го забавува дишењето, според извештајот на NBC News. Овој ефект е зголемен со алкохол, предизвикувајќи поспаност, вртоглавица, зголемен ризик од предозирање, бавно или тешко дишење, нарушена контрола на движењата; необично однесување, проблеми со меморијата.
  2. Тиленол. Ацетаминофен - активна состојка на лекот Тиленол, исто така немудро да се комбинира со алкохол. Ацетаминофен е анестетик и антипиретик, го ублажува болката и ја намалува треската. Комбинирањето со алкохол може да го оштети црниот дроб, зголемувајќи го ризикот од акутна црнодробна инсуфициенција поради предозирање со ацетаминофен. Исто така, може да го зголеми срцевиот ритам и да го наруши стомакот, па дури и да предизвика крварење од стомакот и чиреви.
  3. Benadryl содржи дифенхидрамин и ацетаминофен, и се користи првенствено како лек за алергии. Некои луѓе исто така го земаат како пилула за спиење, бидејќи предизвикуваат поспаност.
  4. Националната администрација за безбедност на сообраќајот на патиштата предупредува дека алкохолот ги подобрува ефектите на лекот, особено "поспаност, седација и намалени моторни вештини". Овие ефекти во комбинација со ацетаминофен може да предизвикаат оштетување на црниот дроб. Бенадрил може да ја зголеми шансата за предозирање со алкохол.

  5. Валиум, или диазепам, е бензодиазепин, обично е пропишан за анксиозност и епилепсија . Официјалната аутопсија откри дека уметникот Томас Кинкаде починал во април 2012 година од оваа смртоносна комбинација. Алкохолот и Валиумот го намалуваат крвниот притисок и го успоруваат мозокот, централниот нервен систем и срцевиот ритам. Исто така, може да доведе до кома и кардијален арест.
  6. Оксикодон, како хидрокодон, е опиоиден аналгетик, така што опасноста од мешање со алкохол е слична на викодин.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .