Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

ЦДЦ: потребни се повеќе напори за контрола на супербагите

Во САД е направен значителен напредок во заштитата на пациентите од инфекција во болниците и другите медицински установи. Сепак, потребни се повеќе напори, особено за да се справат со проблемот на супербуки - бактерии кои се отпорни на антибиотици.

Извештајот на Центарот за контрола на болести и превенција (ЦДЦ) ги повикува сите даватели на здравствена заштита да користат комбинација од мерки за контрола на инфекцијата за подобро да ги заштитат пациентите.

Директорот на ЦДЦ, Том Фриден, вели дека премногу пациенти се погодени од опасни инфекции во здравствените установи. Лекарите и здравствените установи имаат право да ги заштитат пациентите - никој не треба да се разболи.

Извештајот се однесува на пациенти кои се изложени на ризик да станат инфицирани со сериозни бактерии кои се отпорни на антибиотици, додека пак добиваат медицинска нега поради друга причина. Superbugs се толку опасни што можат да доведат до сепса и смрт.

Во новиот извештај, на листата на ЦДЦ, шест од најсмртоносните антибиотици отпорни бактерии што ги претставуваат се итни или сериозни закани. Тие се одговорни за 1 од 7 случаи на нозокомијални инфекции и 1 и 4 инфекции во долгорочни болници, каде многу болни пациенти обично остануваат во просек 25 дена.

Clostridium difficile - типот на бактерии кој е одговорен за повеќето нозокомијални инфекции, не е меѓу шесте, бидејќи не е отпорен на антибиотици. Сепак, сепак претставува закана, бидејќи кога пациентите се третираат со антибиотици за неа, несаканиот ефект може да биде фатална дијареа.

Новиот извештај забележува дека оваа бактерија предизвикала речиси 0,5 милиони инфекции во САД во 2011 година и дека напорите за намалување на нозокомијалните инфекции предизвикани од бактеријата се намалени за 8% во текот на 2011-2014 година.

Шестете бактерии отпорни на антибиотици кои претставуваат итни или сериозни закани се:

  • Ентеробактерии отпорни на карбапенем (CRE);
  • Златен стафилокок (MRSA) отпорен на метицилин;
  • BLRS-производство на ентеробактерии;
  • ванкомицин-резистентни ентерококи (VRE);
  • мултирезистентен трактор за крварење;
  • мулти-резистентна Aktsinobacteriya.

ЦДЦ укажува на напредокот во борбата против супербагите отпорни на лекови. Во нивниот извештај се забележува дека во текот на годините 08-14, болниците за нега на акутни состојби се намалија за 17% на бројот на нозокомијални инфекции (ВБИ). Сепак, ова не е доволно.

ЦДЦ ги повикува сите професионалци да продолжат со борбата против ВБИ.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .