Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Брокулата заштитува од рак на црниот дроб

Претходните студии покажаа заштитни ефекти на растителни растенија од потекло против рак на дојка , простата и дебело црево . Но, сега, нова студија додава рак на црниот дроб на листата.

Студијата, предводена од проф. Елизабет Џефри на Универзитетот во Илиноис, е објавена во Journal of Nutrition.

Нормалната приказна за брокулата и здравјето е таква што може да се заштити од голем број различни типови на рак, но никој не го погледнал ракот на црниот дроб.

Типична американска исхрана се состои од високо заситени масти и шеќери, кои се чуваат во црниот дроб и се претвораат во телесни масти. Но, употребата на таква диета, како и вишок телесна маст, е поврзана со безалкохолни масни заболувања на црниот дроб (NAFLD).

Оваа болест, исто така, може да доведе до цироза и рак на црниот дроб, а исто така може да напредува и до хепатоцелуларен карцином (HCC), рак кој има висока стапка на морталитет.

Иако NAFLD обично не е проследен со објективни знаци или симптоми, тие понекогаш вклучуваат замор, болка во горниот десен абдомен и губење на тежината.

Истражувачите сугерираат дека ракот на црниот дроб треба да се изучува, делумно, поради епидемијата на дебелина во САД. Се знае дека дебелината го зголемува ризикот од рак на црниот дроб, а ова особено важи за мажите.

Во претходните студии, професорот Џефри и неговите колеги покажаа дека сулфорафан - соединението за антиканцер брокули - најдобро се апсорбира со јадење сурова зелка и пареа од зелка.

Така, истражувачите сакале да го видат ефектот на брокулата врз глувците со рак на црниот дроб.

Студираа четири групи на глувци. Некои групи беа на контролна диета, а други беа на "европеизирана диета", што укажува на тоа колку од нас денес се. Некои групи добија брокула, додека други не.

Резултатите покажаа дека глувците кои ја хранат американската исхрана покажаа зголемување на бројот и големината на нодулите на ракот во црниот дроб. Кога во исхраната беше додаден брокули, бројот на нодули се намалил.

Професорот Џефри вели дека, пред да ги проучува, речиси нема информации за поврзаноста помеѓу болестите и брокулите.

Истражувачите откриле дека брокулата ја намалува апсорпцијата на маснотиите во црниот дроб, што го зголемила приносот на липиди.

Иако додавањето на брокула во исхраната на глувците не води до губење на тежината, се покажа дека можете да ја смените нерамнотежата во црниот дроб и да го подобрите вашето здравје.

Претходните студии покажаа дека јадењето брокули три до пет пати неделно може да го намали ризикот од развој на други видови на рак.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .