Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Лекови за АДХД и ниска коскена густина: дали се деца во ризик?

Едно од најчестите нарушувања во развојот на детскиот нервен систем е нарушување на хиперактивноста во дефицитот на вниманието . Обично се лекува со терапија во однесувањето и лекови.

Но, една нова студија укажува на врската помеѓу пониската коскена густина и лековите за лекување на погоре опишаната болест, поради што истражувачите ги предупредија лекарите за потенцијалната закана за развојот на коските на децата.

Резултатите од студијата беа презентирани на годишниот состанок на Американската академија на ортопедски хирурзи (AAOS).

Според Центрите за контрола на болести и превенција (ЦДЦ), на 6,4 милиони деца им беше дијагностициран дефицит на хиперактивност на дефицитот на вниманието (ADHD) до 2011 година.

Децата со АДХД имаат проблеми со концентрацијата и однесувањето. Симптомите на АДХД вклучуваат мечтаење, заборавеност, деликатност, прекумерна разговорност, прават несакани грешки и имаат проблеми со интеракција со други деца.

Генетиката може да игра улога. Други можни причини и фактори на ризик кои научниците во моментов ги испитуваат вклучуваат трауматска повреда на мозокот, изложеност на животната средина (на пример, олово), алкохол и употреба на тутун за време на бременоста.

ЦДЦ не поддржува популарни верувања дека АДХД е предизвикана од конзумирање премногу шеќер и гледање телевизија.

Во 2011 година, родителите објавија дека 3,5 милиони деца и адолесценти земале лекови за третман на АДХД, што е за 28% повеќе во споредба со 2007 година.

За понатамошна истрага како таквите лекови можат да влијаат врз здравјето на коските, истражувачите проценувале 5,315 деца како дел од националната анкета за здравје и исхрана (NHANES).

Лекови кои ги користат деца: метилфенидат, декстроамфетамин, атотоксетин и слично.

Резултатите покажуваат дека децата кои ги земале овие лекови имале помала минерална густина на коските во бедрениот, феморалниот врат и лумбалниот 'рбет, во споредба со децата кои не ги зеле опишаните лекови.

Покрај тоа, околу 25% од децата ги исполнуваат критериумите за остеопенија, која се карактеризира со мала врвна коскена густина.

Д-р Ривера вели дека ова е важен чекор во разбирањето на класата на лекови кои се користат сега и нејзиниот ефект врз децата во критичен момент за да ги изградат коските.

Ниската коскена густина кај децата има потенцијално долготрајни ефекти.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .