Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хроничниот стрес води до воспаление на мозокот и губење на меморијата.

Луѓето кои доживуваат хроничен стрес поради малтретирање или напорна работа, исто така, имаат поголем ризик од губење на меморијата, според една нова студија објавена во списанието Neuroscience.

Претходните студии го поврзаа хроничниот стрес со следните долгорочни анксиозност.

Истражувачите предводени од Џонатан Годбоу, асистент професор по невронски мрежи на Државниот универзитет во Охајо, ја истражуваа односот помеѓу долготрајниот стрес и краткотрајната губење на меморијата кај глувците. На крајот, истражувачите се надеваат дека резултатите ќе им помогнат на луѓето кои живеат со тековниот стрес во ова тешко време.

Тимот научи глувците да се навикнат на лавиринт со спасувачка дупка. Потоа ги подложиле глувците на повторените посети со поголем и поагресивен глушец.

Глувците, кои постојано мораа да се спротивстават на провалницата, сметаа дека е сè потешко да се сеќаваат на локацијата на спасувачката дупка, додека глувците кои не биле подложени на такви стресови лесно можеле да го најдат.

Проблемите со губењето на меморијата беа решени 28 дена, но до тогаш глувците покажаа социјално избегнување, мерка на депресивно однесување.

Неспособноста да се запамети патот кон спасението се совпадна со мерливите промени во мозокот на глувците. Во мозокот на глувци изложени на стрес-фактор, се појавиле имуни клетки или макрофаги, што укажува на воспаление. Нивниот изглед е резултат на реакцијата на имунолошкиот систем на стрес.

Дополнително, ако се фокусирате на хипокампусот, концентраторот на меморијата и емотивната реакција, истражувачите пронајдоа недостатоци во развојот на нови неврони 10 и 28 дена по завршувањето на стресниот период.

Тимот дојде до интересен заклучок: губењето на краткотрајната меморија е поврзано со воспаление на мозочното ткиво кога имунолошкиот систем реагира на стрес.

Џон Шеридан, заменик-директор на Институтот за однесувањето на Охајо, објаснува дека стресот ги ослободува имуните клетки од коскената срцевина, а овие клетки можат да мигрираат во областите на мозокот поврзани со невронската активација како одговор на стресот. Во мозочното ткиво, тие спаѓаат во регионот, кој е центарот на меморијата.

Ова искуство на постојана доминација и постојан општествен пораз им е познато на многу луѓе кои живеат со хроничен психосоцијален стрес.

Подобро разбирање на стресот, когнитивните и емоционалните проблеми може да помогне да се создадат стратегии за оние чии секојдневни животи се поврзани со анксиозност, депресија и тековни проблеми.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .