Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Рибино масло може да ја подобри функцијата на Б-клетките.

Рибиното масло, како што е познато, содржи масни киселини кои припаѓаат на групата Омега 3 (ДХА и ЕПА). Покрај тоа, широко се верува дека тоа е рибино масло кое може да спречи голем број на болести, намалување на воспалителниот процес кој е релевантен за нив. Во меѓувреме, до денес, научниците не беа целосно уверени во ефикасноста на рибиното масло во прашањето за зајакнување на имунолошкиот систем. Врз основа на априлскиот извештај на истражувачите оваа година се појави одредена јасност во врска со ова прашање.

Особено, тоа покажува дека рибиното масло заситено со DHA ја зголемува активноста на белите крвни клетки ( леукоцити ), со што се уништува изјавата дека рибиното масло е само имуносупресив. Ова откритие е исклучително важно, бидејќи укажува на тоа дека рибиното масло не го намалува целокупниот имунолошки одговор со цел намалување на воспалението, што, според тоа, може да отвори нови можности во неговата употреба од страна на лица со ослабен имунитет.

Како доктор на науки и мајстор за здравство, Џенифер Фентон, која учествуваше во студијата на Одделот за наука, храна и исхрана на Универзитетот во Мичиген, забележува дека рибиното масло може да има подобрени карактеристики во однос на ефектите врз имунолошкиот систем отколку што претходно се мислеше.

За ова откритие, научниците користеле две групи експериментални глувци. Значи, првиот од нив беше нахранет со контрола на исхраната, вториот, соодветно, беше нахранет со исхрана која содржи DHA-заситено рибино масло пет недели. Б-клетките се собрани од неколку ткива, по што тие биле култивирани и стимулирани. Следно, истражувачите бараа маркери за активирање на Б-клетки на површината на клетката и промени во М-клеточните мембрани заедно со производство на цитокини на Б-клетките.

Како резултат на тоа, беше откриено дека рибиното масло со збогатување со DHA има многу поголем степен на проширена Б-клеточна активација и збир на антитела кои всушност можат да помогнат во имунолошкиот одговор поврзан со патогениот процес, со евентуална елиминација на воспалителниот процес.

Работата на истражувачите потврдува дека рибиното масло може да даде можност да се доближи до разбирање на имунолошката активност со своите понапредни карактеристики.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .