Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Постојаното рчење кај деца може да му наштети на нивното здравје.

Една нова студија покажува дека многу родители на деца кои често се држат во сон не разбираат дека ова може да биде штетно за здравјето и квалитетот на животот на нивните деца.

Студија спроведена на Универзитетот во Гетеборг, Шведска, објавена во списанието Ларингологија и отологија.

Истражувачите велат дека многу деца се храни од време на време, најчесто без никаква штета.

Но, тие забележуваат дека кога грчењето станува перзистентно, а особено ако детето искуси апнеја за спиење, тогаш тоа влијае на квалитетот на спиењето, што може да доведе до дневна поспаност, слаба концентрација, тешкотии во учењето, заостанување на растот и мокрење во креветот.

Првиот автор на студијата, д-р Гунилдур Гудадотир, истражувач на Академијата на Универзитетот во Салгренска Гетеборг, вели дека децата со постојано грчење често имаат намален квалитет на живот. Особено, ова важи за деца кои имаат апнеја во спиењето.

Оваа состојба е честа болест кога дишењето застанува или станува многу плитко за време на спиењето. Кога тоа ќе се случи, тие лебдат од длабок сон во лесен сон и назад.

За нивното истражување, научниците случајно избрале 1320 деца на возраст од 0-11 години од националната база на податоци за децата што живеат во Шведска.

Родителите на деца или старатели беа замолени да пополнат прашалник за тешкотијата на дишењето на своето дете за време на спиењето во текот на минатиот месец.

Од примените 754 одговори, истражувачите откриле дека околу 5% од децата постојано постојано носат неколку ноќи неделно, но само околу една третина од овие случаи ги натерале родителите или старателите да бараат медицинска помош за да го решат овој проблем.

Лекарот, кој исто така е консултантски хирург во Универзитетската болница во Салгрен, вели дека студијата покажува дека свеста е ниска во однос на негативните ефекти на проблемите со дишењето при спиење врз здравјето на децата; повеќето родители не знаат дека ова е нешто што треба да се испита.

Таа вели дека ова очигледно подразбира дека треба да размислиме како подобро да ги информираме родителите за состојбата и каде треба да се обратат за помош.

Истражувачите истакнуваат дека најчестата причина за постојан грчењето кај децата е зголемување на крајниците или аденоиди, што укажува на тоа дека проблемот лесно може да се излечи или да се ублажи со операција.

Во секој случај, вели тимот, родителите со деца кои постојано рчи треба да го контактираат својот лекар за лекарски преглед.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .