Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Може ли отровот од тарантула да помогне во борбата против болката?

Оттука, отровот на тарантулата може да биде добар за нас, според една студија презентирана на 60-тиот годишен состанок на Биофизичкото друштво. Се чини дека индивидуалните пептидни токсини може да бидат корисни како лекови против болки.

Ако некое лице е каснато од некои пајаци, змии или гастроподи, отровни токсини може да бидат доволно моќни за да убијат или барем да предизвикаат сериозна реакција.

Во исто време, милиони луѓе ширум светот живеат со хронична и невропатска болка, која во моментов е само делумно третирана. Постоечките третмани исто така може да предизвикаат тешка поспаност или други проблеми со спиењето и може да предизвикаат зависност.

Нови и алтернативни лекови против болки може да го подобрат квалитетот на животот на многу луѓе кои доживуваат хронична болка.

Како дел од овој напор, тим од Универзитетот во Квинсленд го истражува Protx-II, пептиден токсин кој се наоѓа во отровот на перуанската зелена кадифена тарантула Thrixopelma Pruriens.

Карактеристиките на Protx-II вклучуваат висока активност и селективна инхибиција на рецепторите за болка. Овие фактори го прават тоа идеален кандидат како иден лек против болки.

Научниците веќе знаеја дека Protx-II се врзува за рецепторите на болка лоцирани во мембраната на нервните клетки. Она што останува нејасно каде настанува врзувањето или каква улога игра клеточната мембрана во инхибирањето на активноста на Протокс II.

Истражувачите користеа нуклеарна магнетна резонанца (NMR) за да соберат 3D-докази што им овозможиле да ја проучат структурата и нејзината улога во спречувањето на рецепторот на болка. Научниците сакаа да дознаат како пептидните и клеточните мембрани на невроните комуницираат едни со други. Тие, исто така, се надеваа дека ќе ги одредат молекуларните својства на пептидот.

Клетката мембрана игра важна улога за Протокс-II во обезбедувањето инхибиција на рецепторите на болката. Невронските клеточни мембрани го привлекуваат пептидот кон невроните, зголемувајќи ја неговата концентрација. Тогаш пептидот го заклучува рецепторот за да обезбеди максимална интеракција со целта.

Покрај тоа, клеточната мембрана на рецепторот на болка Nav 1.7 содржи и други канали кои се вклучени во голем број физиолошки процеси, како што се релаксација на мускулите, регулација на крвниот притисок и сензорна трансдукција.

Бидејќи овие функции се поврзани со различни нарушувања, истражувачите се надеваат дека нивните откритија ќе покажат нови цели за третман на невромускулни болести, невролошки и воспалителни нарушувања, како и невропатска болка.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .