Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Внимание

Нашата способност да се фокусираме исклучиво на релевантни сетилни информации е вештина што сите ние ја земаме здраво за готово. Студии за областа на мозокот каде што живее овој талент се екстремно ретки. Една нова студија со користење на лилјаци, објавена во Зборникот на Националната академија на науките, втурнат малку подлабоко.

За да ги комплетираме нашите животи, нашите сетила се опкружени со сензорна стимулација.

Лесно е да се заборави колку информации поминува низ нашите сетила секоја секунда од денот; нашиот мозок се прилагодува само на информациите што ни се важни.

На пример, додека го читате ова, најверојатно седите. Долниот дел од телото е во столица, а вашата телесна тежина притиска на задникот. Кога ќе се фокусирате на овој факт, можете да ја почувствувате оваа тежина. Но, пред да ви го сврте вниманието, оваа информација беше далеку од вашето внимание.

Можеби, ако сте среќни и ги затегнувате вашите уши, можеби ќе слушнете оддалечени птици.

Истражувачите на Универзитетот Џонс Хопкинс направија нови откритија во мозочните лилјаци кои ни помагаат да разбереме како цицачите имаат такво внимание насочено кон ласер.

Лилјаци ловат со правење на звуци, а потоа слушајќи ги додека отскокнуваат од какви било предмети пред нив. Оваа неверојатна употреба на sonar им овозможува да ловат во најмрачните часови, во релативна безбедност.

Со цел да се користи ехолокација, лилјаците мора да бидат способни да разликуваат помеѓу еховите од областа на надворешната бучава, вклучувајќи ги и звуците на други лилјаци и нивните ехо, инсекти, дрва, авиони и автомобили.

Водечкиот автор Мелвил Волгемут, од Одделот за психолошки науки, вели дека нивниот мозок има развиено посебни сетила што му дозволуваат да избере звуци од околината што се поврзани со животните.

Научниците одлучија да разберат кои звуци на лилјаци се сметаат за доволно важни за да обрнат внимание на нив.

Истражувачите користеле пет големи кафеави лилјаци, репродуцирајќи различни звуци за нив додека ја следеле активноста во одреден дел од нивниот мозок, познат како горниот туберкулоза. Сите звуци беа еднакви во амплитудата, пропусната моќ и времетраењето.

Научниците открија дека сензомоторните неврони во вентралната област на туберкулотот одговориле на сите звуци. Сепак, невроните во дорзалниот регион реагираа само на природните звуци на лилјаците.

Овие наоди се важни за човечкиот мозок. Резултатите можат да бидат важни за визуелното внимание и перцепцијата на лицето.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .