Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Продолжете да живеете подолго

Помести повеќе, седи помалку. Ова е главната порака на нова студија за односот помеѓу вежбањето и долговечноста по 50 години.

Студијата заклучи дека оние луѓе кои се занимаваат со физичка култура, кои поминуваат помалку време за живеење на своите животи и трошат повеќе време за движењето, по правило живеат подолго.

Првиот автор, Езра Фишман, доктор по демографија на Универзитетот во Пенсилванија во Филаделфија, вели дека луѓето кои многу се шетаат, ги прават садовите, го задржуваат подот, имаат тенденција да живеат подолго од луѓето што седат на масата.

Учесниците на студијата носеа акцелерометар - супер-чувствителни тракери за активност кои снимени кога телото се движеше. Траењето за снимање беше 7 дена. Тогаш истражувачите ги споредија овие податоци со активностите со смртоносни резултати забележани во текот на следните 8 години.

Кога ги анализираа податоците, тимот беше зачуден од резултатите. Учесниците чиј акцелеметар ги сними најниските нивоа на активност беа пет пати поголеми шанси да умрат во текот на следните години од оние со највисоки нивоа на активност регистрирани.

Овие резултати ги потврдуваат наодите од другите студии за следење на активностите, но тие обично користат сметководствени евиденции кои ги пополнуваат самите учесници, што влијае врз пристрасноста на резултатите и нивната точност.

Покрај тоа, уредите за следење кои се користат за NHANES се попрецизни од оние што најчесто се користат. Бидејќи уредот го опфаќа интензитетот на активност секоја минута, истражувачите би можеле да ги идентификуваат разликите во активноста помеѓу луѓето со точност од два часа.

Во нивната анализа, тимот ги зема предвид хроничните болести или други фактори кои можат да влијаат на ризикот од смрт, вклучувајќи го и пушењето, возраста и полот. Возрасниот опсег на учесниците во анализата ги исклучи лицата помлади од 50 години.

Истражувачите велат дека не најдоа ниту еден специфичен праг на физичка активност, над кој постои јасна поврзаност со очекуваниот животен век.

Сепак, научниците увериле дека само 10 екстра минути од лесната активност дневно ја прават разликата и даваат уште подобри резултати.

Ова истражување е сигнал за луѓето.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .