Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Како клетките на кожата можат да помогнат во борбата против ракот

Научниците велат дека тие направиле "важен откритие" во полето на третманот против ракот: начин да се трансформираат клетките на кожата во матични клетки кои можат да го пресечат ракот на мозокот.

Во една студија објавена во Nature Communications, истражувачите од Универзитетот во Северна Каролина (UNC) во Чапел Хил покажуваат како трансформираните клетки на кожата успеале да ги пронајдат и убиле тумор на мозокот наречен глиобластом.

Глиобластомите припаѓаат на класата на тумори на мозокот познати како глиоми. Тие се најчестите и смртоносните малигни тумори на мозокот кај возрасните. Се проценува дека 12.220 нови случаи ќе бидат дијагностицирани во САД оваа година.

Во моментов, прогнозата за пациенти со глиобластом е слаба; само околу 30% од пациентите кои страдаат од оваа болест живеат повеќе од 2 години од времето на дијагнозата, првенствено поради тоа што тешко е да се отстранат туморите.

Директорот за истражување, Шон Хингтен, доктор на науки, Факултет за естетска медицина на UNC, Ешелман и неговите колеги истакнуваат дека дури и ако хирургот има способност да го отстрани поголемиот дел од глиобластомот, делови од канцерогеното ткиво во мозокот, познато како тетиви, речиси секогаш остануваат.

Антените се прст-ориентирани онколошки пипали кои се длабоко всадени во мозокот. Тие можат брзо да формираат нов глиобластом.

Имајќи го ова на ум, истражувачите започнаа да идентификуваат персонализирана форма на третман со глиобластом, кој ќе може да го убие низата и антените, со што ќе се елиминира ракот еднаш и засекогаш.

Истражувачите ги репрограмирале фибробластите - клетки кои произведуваат колаген во сврзното ткиво, за да ги претворат во нервни матични клетки.

За тестирање на нервните матични клетки кај глувците со глиобластом, истражувачите откриле дека клетките имале "вродена способност" за надминување на крвно-мозочната бариера и биле способни да ги пронајдат и уништат канцерогените антени.

Покрај тоа, истражувачите открија дека тие се способни да ги програмираат нервните матични клетки за да генерираат протеин наречен TRAIL, кој може да убие тумори, со што уште повеќе се засилува анти-канцерските способности на матичните клетки.

Општо земено, истражувачите успеале да ја зголемат стапката на преживување на глувците на 160-220%, во зависност од типот на тумор што го имале глодарите.

Резултатите го потврдуваат потенцијалот на иницијалните нервни матични клетки од iNSC како високо ефикасно средство за доставување на лекови за третман на неинвазивни и инвазивни тумори на мозокот.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .