Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хормоналниот прстен го намалува ризикот од ХИВ инфекција за 37%

Вагиналниот прстен може со сигурност да обезбеди одредена заштита против ХИВ инфекцијата со постојано ослободување на експериментален антиретровирусен лек, според резултатите објавени во New England Journal of Medicine.

Во САД, Центрите за контрола на болести и превенција (ЦДЦ) проценуваат дека од 1.218.400 лица на возраст од 13 и повеќе години кои живеат со вирусот на хумана имунодефициенција (ХИВ), околу 12,8% од нив не се свесни за нивната состојба.

Во 2014 година, 25,8 милиони луѓе во субсахарска Африка биле заразени со ХИВ, од кои половината биле жени. Една четвртина нови случаи во регионот се јавуваат кај адолесцентни девојчиња и млади жени.

Поради оваа причина, наоѓањето на ефикасни алатки за спречување на ширењето на инфекцијата се смета за неопходно.

Студијата за ХИВ вирусот, исто така позната како МТН-020, е создадена за проучување на ефектите на вагиналните прстени кои ослободуваат лекови.

Тоа беше големо клиничко испитување кое вклучуваше 15 локации во четири субсахарски африкански земји: Малави, Јужна Африка, Уганда и Зимбабве.

ASPIRE испитува силиконски вагинални прстени кои континуирано го ослободуваат dapivirin, лек кој може да заштити од ХИВ инфекција. Прстенот беше заменет на секои 4 недели.

Од 2012 година, студијата опфати 2.629 жени на возраст од 18-45 години кои немале ХИВ, но кои се изложени на висок ризик за ХИВ инфекција. Прибирањето на податоци продолжи до септември 2015 година.

Жените беа случајно доделени во две групи. Една група примаше прстен кој содржи 25 mg на dapivirin, а контролната група доби плацебо прстен.

Учесниците и нивните партнери, исто така, добија пакет на услуги за превенција на ХИВ при секоја посета, вклучувајќи советување за намалување на ризикот од ангажирање на ХИВ, тестирање за ХИВ, лекување на сексуално преносливи инфекции (СПИ) и бесплатни кондоми.

Ризикот од ХИВ инфекција бил 27% помал во споредба кај жените кои го користеле прстенот и 61% понизок кај жените постари од 25 години. Жените во оваа возрасна група најчесто го користеа прстенот.

По земајќи ги предвид факторите кои влијаат на сигурноста, намалувањето на ризикот од ХИВ е 37% во целост.

Дапивиринскиот прстен не даваше статистички значајни заштитни ефекти кај жените на возраст под 25 години. Помалата количина на dapivirin во примероците од крвта укажува на тоа дека тие не го користеле прстенот, како што е препорачано.

Студијата покажа дека вагиналниот прстен обезбедува делумна заштита за жените во субсахарска Африка.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .