Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Загадувачите во куќата ги уништуваат нашите животи

Имате одлична куќа со сите временски услови, со декорирана дневна соба, и изгледа добро. Ги запечатевте пукнатините, ги насликавте ѕидовите, поставивте нов тепих, или можеби ламинат за да ја минимизирате прашината. Вие го заменивте стариот мебел, и се што е искрено. Време е да се удави оган, да се стави некои миризливи свеќи и да се релаксираат, нели? Па можеби и не.

Агенциите за животна средина и научниците се чини дека се согласуваат дека речиси е невозможно целосно да се елиминира, па дури и да се процени загадувањето на воздухот во затворен простор.

Светската здравствена организација (СЗО) проценува дека 4,3 милиони луѓе годишно умираат од изложеност на штетни домашни загадувачи на воздухот.

Готвење на дрво во слабо вентилирани живеалишта доведува до потенцијални здравствени проблеми. Но, постојат многу загадувачи: од кивање до рак.

Реакциите на загадувачите зависат од голем број фактори, вклучувајќи ја возраста, индивидуалната чувствителност и постојните состојби. Децата, бремените жени, постарите лица поминуваат во просек по 19-20 часа дневно во затворен простор, а луѓето со кардиоваскуларни или респираторни заболувања имаат тенденција да бидат повеќе подложни на нивните ефекти.

Тапациран мебел изгледа одлично, но тоа предизвикува астма . Некои супстанции, како чад од чад од олово или тутун, можат да влијаат врз децата повеќе од возрасните. Децата се повеќе склони кон астма, што може да се влоши со загадувањето на воздухот во затворен простор.

Повеќе од 900 хемикалии потенцијално плови во домовите, знаејќи што предизвикува проблем и како да го регулираат, може да се обидете да го спречите тоа.

Но, тоа е многу, многу тешко. Впрочем, не постои такво нешто како "типична соба". Секоја куќа содржи различна и сложена комбинација на потенцијални загадувачи кои се менуваат со текот на времето. Поединци, исто така, имаат различни реакции. Дури и ако научниците можат да анализираат една супстанција, комбинациите комуницираат на различни начини, што потенцијално може да доведе до други ефекти.

Чести загадувачи вклучуваат мувла и првут, инсекти, тутунски чад, средства за чистење и пестициди, гасови како радон, азот диоксид (NO 2 ), јаглерод моноксид (CO) и градежни материјали како што се формалдехид и олово. Мебел, подови и климатизација или грејачи, исто така, може да содржат честички од загадување.

Што да правиме и како да избегаме?

Хемикалии и биолошки материјали кои ја населуваат микроклимата и лесно влегуваат во крвотокот може да се намалат со помош на елементарна вентилација на просториите.

Па што мислите за отворените прозорци сега?

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .