Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ниските резерви на мајчиното млеко се поврзани со дијабетес кај бремени жени.

Жените со дијабетес за време на бременоста се со поголема веројатност да имаат помало снабдување со млеко за доење, според една студија објавена во списанието Doing Medicine.

Претходните студии ја поврзаа дебелината кај жени со резистенција кон инсулин, а дебелината, исто така, може да доведе до тешкотии со лактацијата.

Придобивките од доењето за мајката и за бебето се добро документирани, и сите мајки се охрабруваат да ги дојат своите деца, вклучувајќи ги и оние со дијабетес. Сепак, многу жени стапуваат порано, најчесто поради ниските резерви на млеко.

Истражувањата покажаа дека на мајките со дијабетес може да биде потребно повеќе време за да започне доењето, можеби поради улогата што инсулинот ја игра за време на лактацијата.

Дополнително, доењето може да ја намали потребата од инсулин до 25%, бидејќи мајчиното млеко содржи лактоза, што е шеќер. Хранењето на бебе значи загуба на шеќер и намалување на нивото на гликоза во крвта. Доилки со дијабетес треба да бидат свесни за можни промени во шеќерот во крвта за да се спречи хипогликемија .

Оваа студија се смета за прва што ја истражува врската помеѓу дијабетесот на мајката и ниското производство на млеко, што може да обезбеди индиции за идните опции за третман за зголемување на количината на млеко.

Д-р Сара Ридл и неговите колеги проучуваа 641 женски електронски медицински досиеја, кои првпат го посетија центарот за доење помеѓу јуни 2011 и мај 2013 година.

Сите учесници се породиле во претходните 90 дена, сите тие се доеле.

Тимот ги спореди резултатите на мајките со дијабетес, мајките со ниско производство на млеко без проблеми со доењето, како и мајките кои имаат проблеми со доењето, како што е стагнација на градите, но со изобилство резерви на млеко.

Главниот автор на студијата, д-р Ридл, вели дека поради тоа што истражувачите биле заинтересирани за било какви знаци на абнормален метаболизам на гликоза за време на бременоста, тие не ги знаат видовите на дијабетес. Некои мајки со гестациски дијабет можеби немале нарушени нарушувања на метаболизмот на гликозата пред да забременат.

Резултатите покажаа дека речиси 15% од жените со ниски нивоа на млеко имале дијабетес за време на бременоста. Околу 6% од мајките кои имале проблеми со лактација не биле поврзани со мајчиниот дијабетес.

Со подобро разбирање на физиологијата, жените ќе почнат правилно да земаат инсулин.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .