Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Виагра може да заштеди пливачи и нуркачи

Ниската доза на Виагра може да ги спаси животите на пливачите и нуркачите, кои доживуваат драматична и потенцијално опасна по живот форма на пулмонален едем кога влегуваат во ладна вода. Ова се наведува во една студија објавена во Journal of the American Heart Association.

Виагра е најпознат лек за лекување машки импотенција , но исто така може да помогне во случаи на пулмонална артериска хипертензија.

Кога спортистите или нуркачите се наоѓаат во студена вода, тие можат да развијат состојба наречена плунко-индуциран пулмонален едем (SIPE).

Кога тоа се случи, крвните садови во рацете и нозете се компресирани, што доведува до обединување на крвта во срцето и во белите дробови. Симптомите вклучуваат кашлање до крв, тешкотии при дишењето и низок кислород во крвта.

Иако симптомите често престанат во текот на еден ден, оваа состојба може да убие. Не секој е склон кон тоа, а оние кои се наклонети не се свесни за тоа додека не развијат симптоми.

Д-р Ричард Мун, анестезиолог и медицински директор на центарот за хипербарична медицина и физиологија на Војводата во Дурам, и неговите колеги проучуваа 10 спортисти кои доживеаја СИПЕ за време на вежбите или триатлонски паралелки.

Тие споредија 10 спортисти со 20 учесници кои немаа историја на SIPE.

Ниту еден од учесниците не открил абнормалности на срцето, но оние кои имале СИПЕ тенденции покажаа зголемување на пулмоналниот артериски притисок за време на вежбањето.

По првичните мерења, учесниците на СИПЕ ја повторија вежбата по земањето Виагра. Овој пат, притисокот беше намален.

Главниот автор на студијата објаснува дека за време на потопување во вода, особено во ладна вода, осетливи лица го зголемуваат степенот на нормална редистрибуција на крв од екстремитетите до градите, што резултира со зголемен притисок во крвните садови на белите дробови и истекување на течност во белите дробови.

Д-р Меун верува дека поради тоа што крвните садови се шират во рацете и нозете, има помалку тенденција за крв да се редистрибуира во градите, а притисокот во крвните садови на белите дробови се намалува.

Еден од учесниците е Кетрин Калдер-Бекер, 51. Нејзината наклонетост кон SIPE ѝ се закануваше на кариерата поради изнемоштени недостаток на здив и вознемиреност во натпревари за отворени води. Таа беше хоспитализирана со SIPE дијагноза.

Откако учествувала во истражувањето во 2011 година, нејзиниот кардиолог ја пропишал мала доза на Виагра, која сега ја зема непосредно пред натпреварот.

Истражувачите се надеваат дека истражувањето ќе покаже повеќе за тоа што предизвикува SIPE и како да научат како да спроведат рана дијагноза.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .