Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Тестот за крв ги открива сите познати гени за наследна срцева болест.

Истражувачите веруваат дека направиле пробив во дијагностиката на наследна срцева болест, по развивање на брз, едноставен крвен тест кој точно може да ги открие сите познати гени поврзани со таквите нарушувања.

Во весникот за кардиоваскуларни преведувачки истражувања, истражувачите од Велика Британија и Сингапур покажуваат дека тестот, наречен TruSight кардио секвенционирање, може да идентификува 174 гени поврзани со 17 наследни срцеви заболувања.

Овие состојби вклучуваат аортна валвуларна болест, структурни срцеви заболувања, долги и кратки QT синдроми, Нунан синдром, фамилијарна атријална фибрилација и повеќето кардиомиопатии.

Наследни срцеви заболувања се предизвикани од генетски мутации кои биле пренесени од роднини. Ако мајката има еден од овие дефектни гени, тогаш постои 50% шанса дека ќе му ја пренесат мутацијата на детето.

Генетското тестирање е клучно за идентификување на ваквите мутации, овозможувајќи рана дијагноза на наследна срцева болест и овозможувајќи им на пациентите да преземат чекори за намалување на ризикот од ненадејна смрт од такви болести.

Сепак, тековните генетски тестови можат да детектираат само мал број на гени, тие често ги пропуштаат генетските мутации.

Новиот тест работи со анализа на ДНК во примероците на крвта на пациентите.

Д-р Вар и неговите колеги ја оценија ефективноста на тестот во новата студија, користејќи ја за да ги анализираат примероците на крв од 348 учесници од Националниот кардиолошки центар во Сингапур.

Научниците откриле дека тестот може брзо да ги идентификува сите генски мутации во примероците на крв кои биле поврзани со 17 наследни срцеви заболувања со точност до 100%.

Истражувачите велат дека нивното истражување покажува дека новиот тест е побрз и посигурен од сегашните генетски тестови и ќе ви овозможи да дијагностицирате наследна срцева болест побрзо, посигурно и поевтино.

Оваа студија претставува важен чекор кон точна дијагноза. Ова значи дека еден тест може да биде способен да идентификува генетска мутација, притоа овозможувајќи им на роднините да бидат свесни.

Новиот тест веќе е спроведен во Велика Британија, каде што истражувачите велат дека успешно ги проценувале 40 пациенти месечно.

Само во САД, околу 100 тони. Луѓе умираат од ненадејна кардијак арест секоја година, како резултат на наследна срцева болест.

Истражувачите се надеваат дека нивното ново судење ќе стане вообичаена клиничка пракса во целиот свет.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .