Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Гуми за џвакање поврзани со фатална бубрежна болест.

Една нова студија покажува дека пациентите со хронична бубрежна болест, кои исто така имаат сериозна болест на непцата или периодонтити, имаат поголем ризик од смрт отколку кај пациенти со хронична бубрежна болест со здрави непца.

Студијата, објавена во Journal of Clinical Periodontology, обезбедува понатамошни докази за врската помеѓу оралното здравје и хроничните болести.

Високиот автор Јан Чап, професор по пародонтологија, вели дека треба да знаеме дека оралното здравје не е само за забите, бидејќи тоа е врата на телото, а не посебен орган, што е пристапна точка за бактериите кои влегуваат во крвотокот преку непцата.

Тој и неговите колеги анализираа податоци од 13.734 луѓе кои живеат во САД, кои учествуваа во Третото Национално истражување за здравје и исхрана (NHANES III).

Тие откриле дека 861 (6%) учесници имале хронична бубрежна болест 14,3 години.

Истражувачите потоа ја процениле поврзаноста помеѓу периодонтитис и смртност кај луѓе со хронична бубрежна болест и ги споредиле со поврзаноста помеѓу смртноста и другите фактори на ризик кај луѓе со хронична бубрежна болест, како што е дијабетесот .

Научниците откриле дека повеќе од 10 години, стапката на смртност од било која причина кај учесниците во истражувањето со хронична бубрежна болест без периодонтити беше 32%, додека кај пародонтот 41%.

Периодонтитисот е сериозна хронична инфекција која ги оштетува меките ткива и коските кои ги поддржуваат забите. Ова е шестиот најчест тип на човечка патологија, што влијае на околу 11,2% од светското население.

Истражувачите истакнуваат дека болеста на бубрезите и другите незаразни болести стануваат се почести, делумно поради тоа што глобалното население старее, начинот на живот станува се помалку физички активен и диетите пософистицирани.

Зголемувањето на овие болести е дополнување на глобалниот товар за болести и трошоци за здравствена заштита: податоците покажуваат дека 92% од постарите луѓе сега имаат барем една хронична болест.

Професор Чап објаснува дека многу луѓе кои имаат заболување на непцата не го разбираат она што се. Тие може да забележат некоја крв кога ги мијат забите.

Во овој момент, тимот уште поблиску ја испитува врската помеѓу болестите на непцата и болеста на бубрезите, за да види дали е ова случајност или ако заболувањето на гумите всушност предизвикува заболување на бубрезите.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .