Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Нивото на загадување е поврзано со зголемување на бројот на удари.

Може да се чини дека е очигледно дека само дишење во загадениот воздух го прави невозможно да се подобрат неговите ефекти врз кардиоваскуларниот систем. Но, науката бара мерливи резултати и заклучоци.

Една нова студија покажува дека климатските промени и целокупниот квалитет на воздухот, вклучувајќи и повисоко ниво на загадување, се поврзани со голем број на удари .

Најновите резултати беа презентирани на Меѓународната конференција за мозочен удар на Американското здружение за мозочен удар 2016 година.

Секоја година во САД, мозочен удар уби речиси 130.000 луѓе, или 1 во 20 луѓе. Во светот, мозочниот удар е втората водечка причина за глобална смрт, давајќи му на кардиоваскуларните болести.

Истражувачите користеа податоци од "двата најголеми емитери на стакленички гасови во светот", кои се одговорни за една третина од глобалното затоплување денес. Ова е потврдено од водечкиот автор на студијата д-р Лонгјан Лиу.

Лиу и неговите колеги објаснуваат дека нивната студија е една од првите кои ја разгледуваат интеракцијата помеѓу квалитетот на воздухот и преваленцата на мозочен удар, заедно со светската температура.

За да ги спроведат своите истражувања, тимот ги анализира податоците за квалитетот на воздухот собрани во 2010-2013 година од 1118 земји во 49 држави од САД и во 120 градови во 32 провинции на Кина.

Тие објаснуваат дека честичките (ПМ) се воздушна честичка, вклучувајќи прашина, нечистотија, чад и капки вода. Најголемите здравствени ризици произлегуваат од честички помали од 2,5 микрони во дијаметар (PM2.5).

Таквите честички не се видливи за човечкото око и се создадени од автомобили, централи и шумски пожари.

По испитувањето на податоците, истражувачите откриле дека вкупниот број на удари се зголемил за 1,19% за секои 10 μg / m 3 .

Во детали, Јужна Америка имаше највисоко просечно годишно ниво на PM2.5. Интересно, на југ, највисока инциденца на мозочен удар е 4,2%.

Спротивно на тоа, Западот имаше најниско просечно годишно ниво на PM2.5, а оваа област во САД има најниска инциденца на мозочен удар, на 3%.

Резултатите покажаа дека климатските промени можат делумно да бидат одговорни за сезонските варијации во квалитетот на воздухот. Во текот на летото, има многу дождливи и ветровити денови кои можат да помогнат во растерувањето на загадувањето на воздухот. Високите температури создаваат критичен топлотен удар, што може да доведе до зголемен ризик од мозочен удар и други болести.

Не можеме да го контролираме квалитетот на воздухот, но, за политичарите и здравствените менаџери, ова е важен сигнал.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .