Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Замрзнувањето на нервите пред заменувањето на колената се подобрува резултатите од операцијата.

Првата студија од овој вид покажа дека замрзнувањето на нервите пред замена на коленото зглоб, во комбинација со традиционалните пристапи за управување со болката, значително го подобрува исходот на пациентот.

Резултатите од прелиминарната ретроспективна студија, предводена од д-р Винод Даса, беа објавени на Интернет на 10 февруари 2016 година, во списанието "Колено".

Научниците испитуваа случаи на 100 пациенти со напреден остеоартритис , кои бараа комплетна замена на коленото врз основа на ортопедската клиника во Њу Орлеанс. Половина од нив биле подготвени од страна на стандардни методи за справување со болката пред да се примени кријонелилизата (замрзнување) во пракса. Првите 50 пациенти биле подложени на крио-леолиза во прилог на мултимодална анестезија. Оваа група била во корелација со контролната група која примала само стандардна терапија. Третманот и контролните групи беа слични во однос на полот, возраста и индексот на телесна маса. Единствената разлика беше во тоа што групата за лекување помина низ замрзнување, со помош на пренослив уред одобрен од ФДА, пет дена пред операцијата. За да се оценат резултатите се користеле специјализирани скали.

Пациентите во групата за третирање имале значително пократки периоди на хоспитализација, кои биле значително помалку за опиоиди во текот на првите 12 недели по операцијата, кои се користат за ублажување на болката во постоперативниот период.

Способноста да се намали должината на болничкиот престој, по целосно заменување на коленото, треба значително да ги намали трошоците за болниците и обврзниците.

Во оваа студија, само 6% од пациентите кои биле подложени на крионевролиза пред операцијата останале во болница за два или повеќе дена, во споредба со 67% од пациентите кои не добиле нов метод на предоперативна подготовка. Слично на тоа, речиси половина од пациентите од групата третирани биле исфрлени на денот на операцијата, во споредба со 14% во контролната група.

Краткиот престој на пациентите во групата за третман може да биде поврзан со подобра локална контрола на болката и намалување на потребата од нервни блокови кои можат да ја нарушат моторната функција. Исто така ја намалува употребата на опиоиди за ослободување од болка, што им овозможува на пациентите да одат и да функционираат доволно добро за да можат рано да си одат дома.

Околу 600.000 замени на колена се изведуваат еднаш годишно, и овој број се очекува да се зголеми во наредните години. Иако замена на колена обично е многу успешна на долг рок, пациентите често се соочуваат со силни болки во постоперативниот период, што може да претставува сериозна пречка за ефикасна рехабилитација и реставрација на функцијата по операцијата.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .