Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Тешката физичка работа го зголемува ризикот од коронарна срцева болест и хипертензија кај жените

Жените со висок крвен притисок кои работат во физички барајќи работни места се речиси три пати поголеми шанси да развијат коронарна срцева болест , во споредба со жени со нормален крвен притисок и помалку активно вработување.

Ова е заклучокот на една нова студија спроведена од Карен Алеско, дипломиран студент на Универзитетот на Јужна Данска, резултатите објавени во Европскиот весник за превентивна кардиологија.

Во САД, срцевата болест е водечка причина за смрт кај 1 од 3 жени секоја година.

Претходните студии сугерираат дека високо активните задачи може да го зголемат ризикот од кардиоваскуларни заболувања и за мажите и за жените.

За оваа најнова студија, научниците утврдиле дали физички напорна работа може да го влоши ризикот од срцеви заболувања кај жени со висок крвен притисок.

Научниците анализирале податоци за крвниот притисок и физичката активност на работното место од 12.093 медицински сестри, кои биле дел од студијата за дански медицински сестри во 1993 година.

Медицинските сестри беа доделени на една од трите групи во зависност од нивните физички активности: бавно се движат, умерени (најчесто стојат и одат, но не се физички напнати) и високи (стојат или одат со некое укинување или носење, што може да биде физички тешко).

Медицинските сестри беа под опсервација 15 години, при што 580 страдаше од коронарна срцева болест. Скоро 12% од медицинските сестри имале висок крвен притисок.

Околу 46.3% од медицинските сестри пријавиле висока физичка активност на работа, 34.4% имале умерена физичка активност и 19.3% пријавиле седентарна работа.

Во споредба со медицинските сестри кои имале нормален крвен притисок и кои толерирале умерена физичка активност на работа, луѓето со висок крвен притисок, кои имале високи барања за физичка активност, биле речиси три пати поголеми шанси да развијат коронарна срцева болест.

Истражувачите дополнително докажаа дека комбинацијата на високи барања за физичка работа и висок притисок го влошува ризикот од срцеви заболувања, откривајќи дека во таква комбинација се појавуваат 60 дополнителни случаи на коронарна срцева болест на 10 000 лица-години.

За споредба, самиот висок крвен притисок е одговорен за дополнителни 15 случаи на коронарна срцева болест на 10.000, додека тешки физички напор на работа е одговорен за дополнителни пет случаи.

Товарот мора да се нормализира.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .