Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Загадувањето на воздухот е поврзано со пигментни точки на лицето.

Издувните гасови што го загадуваат воздухот може да доведат до формирање на темни дамки на кожата, познати како лентиго или "црн дроб", според една студија објавена во списанието Dermatology Research.

Лентиго е мала, затемнета површина на кожата која има тенденција да се појавува на лицето, подлактиците, рацете и горниот дел од телото. Тие може да започнат мали, но може да растат поголеми, а помалите дамки можат да се спојат. Тие обично се кафеави во боја, но можат да варираат од жолта до црна боја.

Тие влијаат на фер-кожа. Во САД, 90% од белите луѓе над 60 и 20% од оние под 35 години ги имаат како резултат на изложеност на сонце.

Лентиго содржат повеќе меланин отколку околната кожа. Тие се обично бенигни, иако некои може да бидат преканцерозни.

Двата азотен диоксид (NO 2 ) и саѓи или честички се во повисоки концентрации при загадување на воздухот од издувните гасови.

Д-р Жан Крутман од ИУФ-Лајбниц Институтот за истражување во Дизелдорф, Германија, веќе откри дека кожата страда од загадување на воздухот, вклучително и поради изложување на саѓи.

Ефектите на NO 2 се поврзани со намалена функција на белите дробови и рак на белите дробови , но ефектот на NO 2 врз човечката кожа беше нејасен.

Лекарот спроведе големо истражување на жените од Германија и Кина за да се испита можната врска меѓу загадувањето на воздухот и летигото.

Германската група се состоела од 806 бели жени со просечна возраст од 73,5 години. Во просек, тие трошат 2,6 часа дневно на сонце, а 61% од нив користат козметика за заштита од сонце. Дваесет проценти од нив имале историја на пушење.

Кинеската група вклучувала 743 жени од Таичжоу, со просечна возраст од 59 години. Во просек поминале 3,5 часа дневно на сонце, но само 4,2% од оваа група користеле козметика со сончање. Повторно, 20% од жените имале историја на пушење.

Германската група била изложена на NO 2 на просечно ниво од 28,8 μg / m 3 , а кинеските жени биле изложени на 24,1.

Фотографските споредби биле користени за да се оценат промените на кожата.

Утврдено е дека повисоките нивоа на NO 2 не биле поврзани со формирање на лентиго на задниот дел на раката или подлактицата. Ова ја зголеми веројатноста за идентификување на местата на образите, особено кај азиските жени.

Зголемувањето на концентрацијата на NO 2 за 10 μg беше поврзано со затемнување на спотови за 25%. Истражувачите откриле дека NO 2 малку го интензивира ефектот на затемнување. Лекарот препорачува жените да ја почитуваат хигиената на кожата.

Истражувањето продолжува.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .