Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ракот на панкреасот може да се излечи со екстракт од дрво

Во отсуство на ефикасни методи на лекување кои моментално се достапни, постои итна и итна потреба за развивање на нови лекови за третман на рак на панкреасот . По тестирањето во лабораториски клетки и глувци, истражувачите сугерираат дека Nimbolide, природен екстракт од лисјата на дрвото, може да ги исполни очекувањата.

Во научните извештаи, тим од биомедицински научници од Центарот за здравствени науки при Универзитетот во Тексас објави дека Нимболид може да го запре ракот на панкреасот.

Високиот автор Раџкумар Лакшманашвани, вонреден професор во Центарот, вели дека Нимболид покажа изненадувачки резултати.

Рак на панкреасот е четврта водечка причина за рак поврзана со смртта во САД и е проектирана да стане втора водечка причина до 2020 година. Помалку од 6 од секои 100 пациенти преживуваат 5 години по дијагнозата.

Главната причина за ваквите смртни случаи на рак на панкреасот е тоа што е многу тешко да се дијагностицира во раните фази, пред да почне да се шири и да ги нападне околните ткива и други органи, што многу брзо се случува со малигните заболувања.

Nimbolide широко се користи во традиционалната медицина за третман на разни човечки болести. Претходните студии за ефектот на Nimbolide покажуваат дека Nimbolide има голем број на антиканцерогени својства. Соединението се меша со растот, ширењето и преживувањето на клетките на ракот.

Една нова студија која ги тестира Нимболид специфично за клеточните линии на ракот на панкреасот кај глувци, открива дека соединението е ефикасно во намалувањето на растот и метастазирањето на ракот.

Нимоболидот го зголемува производството на група молекули познати како реактивни видови на кислород (РОС), за кои се знае дека ја регулираат клеточната смрт со апоптоза (самоубиство) и автофагија (само-варење).

Експериментите покажаа дека генерацијата на ROS од Нимболид ја спречува клеточната пролиферација и ја намалува нивната способност за мигрирање.

Сепак, авторите забележуваат дека подрачјето што треба дополнително да се истражи е комплексната интеракција помеѓу апоптозата и автофагијата.

Антикантскиот ефект на нимболидот се постигнува преку апоптоза, а не преку автофагија, бидејќи други студии укажуваат на тоа дека всушност може да го зголемат опстанокот на клетките на ракот.

Резултатите покажуваат дека Нимболид ја намалува големината и бројот на колонии на панкреасот на клетките на ракот за 80% и ја намалува нивната миграција за 70%.

Истражувањето продолжува.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .