Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Млади мајки ги учат децата премногу солидна храна.

Многу млади мајки ги учат децата да јадат цврста храна многу порано отколку што е потребно. Таквото откритие е направено во областа на педијатријата од страна на Американскиот центар за контрола на болести и превенција. Особено, ова откритие покажало дека околу 40% од родителите почнале да воведуваат цврста храна во исхраната на детето пред да бидат на возраст од четири месеци. Во меѓувреме, Американската академија за педијатрија забележа дека воведувањето цврста храна во исхраната е контраиндицирано кај деца на возраст од 4-6 месеци.

Лекарите ги поттикнуваат мајките да ги дојат бебињата исклучиво додека не достигнат шест месеци, а од сега, кога ќе се воведе цврста храна, доењето треба да продолжи заедно со дополнително хранење. Таквата шема за хранење треба да се набљудува пред детето да ја достигне првата година од животот. Според податоците на Академијата, во повеќето случаи децата се подготвени за цврста храна на возраст од шест месеци затоа што стекнале вештини за држење на главата, седејќи во висок стол со грбот и отворајќи ја устата за јадење таква храна. Покрај тоа, во ова време, нивната тежина, исто така, одговара на знак од најмалку 13 килограми (што е со редослед од 5,9 кг).

Тим експерти собраа и проучуваа податоци за редот на околу 1.300 мајки кои почнаа да додаваат цврста храна во нивната исхрана во текот на првата година од својот живот. Особено, учесниците во студијата открија која е причината поради која тие одлучиле да го пренесат детето на таква храна. Како што покажаа резултатите, околу 40,4% од мајките почнаа да даваат цврста храна на своите деца на возраст од четири месеци.

Што се однесува до најчестите причини за таква одлука, тие се состојат од следниве точки:

  • "Детето изгледа гладно";
  • "Детето е доволно старо за таква храна";
  • "Поради ваквата исхрана, детето спие подолго ноќе";
  • "Сакав да го нахранам бебето со нешто друго освен мајчиното млеко";
  • "Детето сакаше храна што ја јадам"
  • "Лекарот (или друг здравствен работник) рече дека е време детето да добие солидна храна".

Исто така, беше забележано и влијанието на роднините и пријателите да донесуваат одлуки во врска со исхраната на детето. Треба да се забележи дека токму ова влијание е во многу случаи детерминирачки фактор во донесувањето одлуки заедно со недоволно количество мајчино млеко во мајчиното млеко. Мамките што ги пренесуваат своите деца на диети кои вклучуваат цврста храна, според експертите, се порано отколку што тоа треба да се направи, по правило, немажени, имаат пониско ниво на образование и немаат соодветно искуство на мајчинството. Затоа, всушност, тие лесно донесуваат такви одлуки под влијание на претежно јавното мислење.

Експертите потсетуваат дека раното воведување на цврста храна во исхраната на детето е контраиндицирано, бидејќи телото на бебето едноставно не е подготвено за таква храна. Со раното воведување на ваквите производи, постои голема веројатност за зголемување на ризикот од развој на голем број хронични заболувања (особено оние поврзани со дигестивниот систем). Дополнително, таквата одлука може да значи дека се исклучуваат придобивките кои дојат го даваат за детето кое се префрлило на цврста храна.

Патем, претходните студии покажуваат дека децата кои се хранат исклучиво со мајчино млеко пред шест месеци имаат помала веројатност да развијат астма со симптоми кои се соодветни за нивната возраст. Научниците исто така сугерираат дека оваа информација може да се користи за да ги убеди мајките за важноста на доењето за бебиња, заедно со исклучок на цврста храна во исхраната пред наведената возраст.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .