Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Колку брадите можат да помогнат во борбата против отпорноста на антибиотици

Минатиот мај, брадестите мажи низ целата земја ги кренаа своите жилети по веста дека нивните омилени бради веројатно содржат исто толку бактерии што постојат во тоалетот. Но, една нова студија сугерира дека ова не е случај. Всушност, машките бради можат да помогнат во борбата против отпорноста на антибиотиците.

Изјавата доаѓа од тим предводен од д-р Адам Робертс, микробиолог на Универзитетскиот колеџ во Лондон (UCL) во Велика Британија. Последните неколку години ги поминал во обид да пронајде нови лекови кои би можеле да ја надминат отпорот на лековите.

Секоја година, повеќе од 2 милиони луѓе во САД страдаат од инфекции отпорни на антибиотици, а повеќе од 23.000 луѓе умираат како резултат на ваквите инфекции.

Отпорот кон антибиотиците стана ваков проблем во целиот свет, дека во 2014 година Светската здравствена организација (СЗО) објави дека се движиме кон "пост-антибиотичка ера", каде што инфекциите што некогаш биле лекувани може да станат опасни по живот.

Кога се подобруваат антибиотиците, постои една важна бариера која треба да се надмине: развој на нови антибиотици.

Во последниве децении се забележува опаѓање на истражувањето за производство на нови антибиотици. На пример, извештајот од 2004 година покажа дека одобрувањето на нови антибиотици опадна за 56% помеѓу 1998-2002 година. Покрај тоа, од 89 нови лекови кои беа одобрени од страна на ФДА во 2002 година, ниту еден од нив не беше нов антибиотик.

Недостатокот на нови антибиотици значи дека веќе неколку години ги користевме истите лекови за борба против бактериски инфекции, давајќи им на бактериите доволно време да развијат отпорност на овие лекови.

Ајде да се соочиме со тоа. Брадемите не ја земаат најдобрата репутација кога станува збор за хигиената. Истражувачите откриле присуство на цревни бактерии, кои обично се наоѓаат во измет. Сепак, некои истражувачи забележале дека повеќето од бактериите идентификувани во студијата биле пронајдени и на нашата кожа.

За тековната студија, Робертс и неговите колеги ги протриваа брадите на 20 мажи на улиците на Лондон.

Од примероците, истражувачите беа во можност да пораснат повеќе од 100 видови на бактерии во период од 4 недели; бактерии главно се состојат од видови кои се наоѓаат на кожата.

Истражувачите идентификувале бактерии израснати од примероци од брада кои нападнале и убиле форма на Е. coli, отпорна на лекови.

Околу една четвртина од бактериите од брадата примероци успеале да убијат отпорни инфекции. Истражувањето продолжува.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .